Nesprávne nabíjanie smartfónu môže poškodiť vašu batériu: Čomu by ste sa mali vyhnúť?

Mnohí z nás robia aj počas nabíjania smartfónu chyby, ktoré vedú k rýchlejšej degradácii batérie. Viete sa im jednoducho vyhnúť

nabijanie telefonu
Zdroj: Dejan Dundjerski / shutterstock.com

Keď sa nám smartfón vybíja, pripojíme ho na nabíjačku a hotovo, žiadna veda, no nie? Mnohí z nás sa nezamýšľajú nad tým, že aj nesprávne nabíjanie smartfónu môže poškodiť jeho batériu rovnako ako chyby, ktorých sa častokrát dopúšťame pri používaní smartfónu.

Zapojiť smartfón do nabíjačky naozaj nie je žiadna veda a ak budete dodržiavať aj tieto jednoduché tipy, môžete si byť istí, že vaša batéria vydrží o niečo dlhšie. Smartfóny používajú lítium-iónovú batériu, ktorá postupom času degraduje, čomu sa zatiaľ vyhnúť nedokážeme. Na vás je však to, či sa vaša batéria poškodí rýchlejšie než by mala, alebo si udrží svoju kapacitu najdlhšie ako to ide.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Strata kapacity batérie so sebou nesie niekoľko nepríjemností. Batéria už nevydrží až tak často nabitá ako kedysi a kľudne sa môže stať, že budete musieť svoj smartfón nabíjať aj dva či viackrát za deň. Riešením môže byť výmena batérie za novú, no v tomto bode sa už veľakrát oplatí investovať do nového smartfónu. Ako teda nabíjať telefón, aby sme kapacitu batérie udržali čo najdlhšie?

Vyhnite sa lacným nabíjačkám

Väčšine z nás sa v domácnosti povaľuje niekoľko rôznych nabíjačiek a nerozmýšľame nad tým akú použijeme, hlavné je, že sedia koncovky nabíjacieho kábla. Lacné alebo neoriginálne nabíjačky ale predstavujú pre vašu batériu riziko. V jednom prípade sa môže nabíjačka smartfónu dodávať príliš vysoké napätie, inokedy nízke, no v oboch prípadoch sa môže batéria poškodiť.

Lacnejšie nabíjačky väčšinou nemajú reguláciu napätia, čo môže viesť buď k prebitiu smartfónu, prehrievaniu alebo horšie, k okamžitému zničeniu batérie. Odporúča sa nabíjať zariadenie originálnou nabíjačkou, ktorá prišla spolu s ním.

Redmi Note 11_rychlonabijacka
Zdroj: Vosveteit.sk

Rovnako treba povedať, že nie každá 45W nabíjačka (či nabíjačka s iným výkonom), nabije váš telefón pri deklarovanom výkone. Môžu za to rôzne nabíjacie protokoly pričom platí, že väčšina predajcov telefónov, podporuje iné protokoly.

Nabíjanie cez noc

Mnohí z nás „pichnú“ telefón na nabíjačku pred spánkom a ráno sa zobudia so 100%. Na jednu stranu je to pohodlné, no na tú druhú môžete ničiť batériu viac, než si myslíte. Nabíjanie batérie cez noc generuje teplo a teplo sa všeobecne považuje za nepriateľa batérie. Najlepším riešením je nabíjanie smartfónu počas dňa a odpojenie od nabíjačky, keď batéria dosiahla 80%. Pri nabíjaní na 100% si však treba dať pozor. Vo všeobecnosti platí, že batérie smartfónu najlepšie fungujú v rozmedzí od 20 do 80%, a o tomto pravidle píšeme aj nižšie. Je to spôsobené hlavne chemickými reakciami, ktoré prebiehajú vo vnútri batérie pri vysokom, resp. nízkom napätí. Vo výnimočných prípadoch, keď nebudete mať dlhšie prístup k nabíjačke ale môžete nabiť zariadenie na plnú kapacitu. Keď je však možnosť, mali by ste smartfón odpojiť pri približne 80% nabitia. Mimochodom, odporúčajú to aj výrobcovia smartfónov.

A áno, moderné telefóny dokážu obmedziť prehrievanie zariadenia, no stále udržiavania teploty pri 100%, generuje aj malé teplo, čo z krátkodobého hľadiska nevadí, ak to ale budete robiť pravidelne, tak to môže prispieť k vyššej degradácii batérie.

Ohýbanie nabíjacieho kábla

Ohýbanie kábla počas nabíjania môže viesť k poškodeniu drôtov vo vnútri, čo môže spôsobiť problémy s nabíjaním. Ak sa smartfón nenabíja správne, vynakladá sa vyššia záťaž na batériu, čo vedie k jej rýchlejšej degradácii. Pri nabíjaní smartfónu by malo zariadenie ostať v pokojnej polohe a nabíjací kábel by mal byť vzhľadom na možnosti čo najmenej ohnutý.

Používanie smartfónu počas nabíjania

Mnohí z nás pozerajú sociálne siete, alebo sa hrajú hry počas toho, ako sa ich zariadenie nabíja. V tomto smere sa stretnete s protichodnými tvrdeniami, no používanie smartfónu počas nabíjania generuje viac tepla, ako keď zariadenie nenabíjate. Obzvlášť to platí, ak pracujete počas nabíjania s náročnými aplikáciami. Keďže nadmerné teplo rýchlejšie poškodzuje batériu, odporúčame aby ste smartfón počas nabíjania nechali v pokoji.

rychle nabijanie smartfonu
Zdroj: Lord Beard / shutterstock.com

Nabíjanie pri extrémnych teplotách

Nielen teplo môže poškodiť batériu, ale aj chlad. Ak chcete aby vaša batéria vydržala čo najdlhšie, odporúčame nenabíjať smartfón na priamom slnku alebo v blízkosti zdrojov tepla. Rovnako platí, že by ste sa mali vyhnúť nabíjaniu batérie pri extrémne nízkych teplotách.

Obmedzte rýchle nabíjanie

Rýchle nabíjanie je skvelá funkcia, ak potrebujete rýchlo nabiť zariadenie a vybrať sa na cesty. No pravdou je, že pri tomto type nabíjania, dochádza ku väčšiemu generovaniu tepla. A preto sa odporúča, aby ste nepoužívali túto technológiu, ak ju nepotrebujete. Napríklad, ak máte počas pracovného dňa telefón na nabíjačke stále, tak túto technológiu sa odporúča vypnúť.

Vyčistite nabíjací port

Rovnako ako poškodenie drôtov vo vnútri nabíjacieho kábla, aj nečistoty v nabíjacom porte môžu spôsobiť nesprávne nabíjanie smartfónu. Nečistoty sa do nabíjacieho portu dostávajú napríklad nosením smartfónu vo vrecku s odhaleným portom. Odporúčame raz za čas nabíjací port vyčistiť od rôznych nečistôt tenkou ihlou, no opatrne, aby ste nepoškodili kontakty vo vnútri portu. Nečistoty môžete dostať von prípadne aj pomocou ich silnejšieho vyfúknutia.

Ignorovanie varovaní smartfónu

Väčšina zariadení nás varuje vizuálne aj zvukovo, ak batéria klesne pod určité percento. Spravidla sa varovanie objaví ak vaša batéria klesla na 20%. Ignorovaním tohto varovania a používaním smartfónu sa na batériu vynakladá záťaž, ktorá môže viesť k rýchlejšej degradácií. Preto by ste mali dať smartfón na nabíjačku už pri 20% batérie. Vo všeobecnosti platí, že smartfóny najlepšie fungujú v rozmedzí od 20 do 80%, k čomu sa viaže aj ďalší tip.

Časté nabíjanie na 100%

Mať batériu „na stovke“ nám môže priniesť istú formu istoty, no majte na pamäti, že neustále nabíjanie smartfónu na 100% zaťažuje batériu a to opäť vedie k rýchlejšej degradácii. Ako sme už spomenuli vyššie, lítium-iónové batérie fungujú najlepšie ak ich držíte v rozmedzí 20 až 80%.  Držte smartfón v tomto limite a zistíte, že vám batéria vydrží o čosi dlhšie. 

Šetrič batérie môže spôsobiť problémy
Zdroj: Pixabay (USA-Reiseblogger), koláž: Vosveteit.sk

Nebojte sa nabíjať telefón častejšie

Častým mýtom je, že telefónu škodí, ak ho nabíjame denne niekoľkokrát po kúskoch. Tento mýtus pochádza z čias, kedy batérie trpeli takzvaný pamäťovým efektom. Ten robil to, že ak sa nabíjali napríklad batériu z 0% na 50%, tak sa v praxi prepísala jej kapacita. No týmto problémom dnešné batérie už netrpia. Dokonca aj výrobcovia preferujú, aby ste smartfón nabíjali častejšie ako keby ste ho ho vybíjali na 0% a nabíjali na 100%.

Nesprávne používane bezdrôtových nabíjačiek

Smartfóny vieme nabiť aj bezdrôtovo, čo je mimoriadne pohodlný spôsob, ako zariadeniu dodať potrebnú energiu. Pred použitím takejto nabíjačky sa však informujte o tom, ako by sa mala správne používať. Smartfón totiž môžete na bezdrôtovú nabíjačku umiestniť nesprávne. Síce sa nabije, no počas tohto procesu opäť vzniká väčšie množstvo tepla, čo batériu poškodzuje a vedie k rýchlejšej degradácií. Rovnako treba povedať, že pri bezdrôtovom nabíjaní, by medzi nabíjačkou a telefónom nemali byť žiadne prekážky, napríklad kov, čo môže viesť k poškodeniu batérie.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre