BezpečnosťNávody

Môže niekto na počítači vidieť vašu online aktivitu zo smartfónu? Áno, túto funkciu si vypnite, ak tomu chcete zabrániť!

Ide o základnú funkciu mnohých prehliadačov, ktorá dokáže prezradiť vašu online aktivitu naprieč zariadeniami.

Mnohí z nás internet využívajú za rôznym účelom a to ako za prácou, tak aj za zábavou. Na internete vyhľadávame kvantum informácií, no niekedy nechceme, aby o tom druhá osoba, s ktorou zdieľame počítač, vedela. No treba povedať, že ani samotné odstránenie histórie prehliadania internetu, nie je zárukou, že naša aktivita nebude prezradená. Dokonca ani okno inkognito neznamená, že si ochránime naše súkromie.

Nie je ničím nezvyčajným, ak v rodine zdieľame počítač napríklad so súrodencom či rodičmi, prípadne inými členmi domácnosti. Smartfón má každý svoj vlastný a preto by sa mohlo zdať, že to, čo robíme na telefóne, nám dáva akúsi úroveň súkromia. Odpoveď je, že nie je tomu celkom tak, ak sme prihlásení k rovnakému Gmail účtu na počítači a mobile. Môže za to jedna z funkcií prehliadača Chrome, resp. iných prehliadačov, ktorú využívajú masy ľudí.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Túto funkciu si vypnite, ak si chcete ochrániť súkromie

Jednou zo základných funkcií prehliadača Chrome ako aj ďalších prehliadačov je synchronizácia účtov naprieč zariadeniami. K tejto funkcii na počítači sa v prípade Chromu môžete dostať pomocou nastavení prehliadača na úvodnej karte. V prípade alternatívnych prehliadačov je táto funkcia rovnako ľahko dostupnou, no môže byť prítomná na nejakej podkarte nastavení.

synchronizacia google uctu
Zdroj: Vosveteit.sk

Ako ju povolíte, tak uvidíte obrazovku nižšie. Na nej sa môžete dočítať, že dôjde ku synchronizácii histórie prehliadania, záložiek vrátane prihlasovacích údajov a podobne naprieč zariadeniami, keď ste prihlásení k rovnakému účtu.

synchronizacia google uctu_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Pri prvom spustení prehliadača Chrome (alebo iného), sa je zväčša potrebné prihlásiť k vášmu účtu. Ten vás následne vyzve ku aktivovaniu synchronizácie účtu naprieč zariadeniami a to aj na telefóne. Väčšina ľudí túto funkciu povolí vzhľadom na to, že je komfortné nevypĺňať hesla do rôznych služieb na mobile znova, stačí ich stiahnuť z vášho účtu. No málokto si uvedomí, že to znamená, že to čo robíte na mobile, je vidieť aj na počítači. Či máte povolenú synchronizáciu účtu naprieč zariadeniami, sa môžete pozrieť v nastaveniach prehliadača Chrome na smartfóne potom, ako kliknete na tri zvislé bodky a z ponuky vyberiete možnosť Nastavenia.

synchronizacia google uctu_3 mobil
Zdroj: Vosveteit.sk

V prípade, ak máte túto funkciu aktívnu, tak ako môžete vidieť nižšie na snímkach obrazovky, uvidíte históriu vášho prehliadania internetu zo smartfónu a počítača na jednom mieste.

synchronizacia uctu google smartfon a pocitac
Zdroj: Vosveteit.sk

Okrem iného, ak by ste odstránili históriu vášho prehliadania, tak hoci dôjde k odstráneniu a to ako na počítači, tak aj na smartfóne, tak netreba zabúdať na to, že vo vašom Google účte k odstráneniu vašej aktivity nedôjde. Ak má druhá osoba prístup k vášmu účtu, tak pomocou pár kliknutí sa môže pozrieť na vašu online aktivitu. Preto, ak chcete po sebe zahladiť stopy, tak odstránenie histórie prehliadania nestačí, musíte ju vymazať aj z vášho účtu. Ak chcete mať ale 100%-istotu, že nikto, s kým zdieľate počítač, sa nedostane k vašej aktivite, tak by ste mali odstrániť aj DNS záznamy, no je pravdou, že v tomto prípade ide o niečo náročnejší proces pre zvedavcov, aby odhalili vašu online históriu.

odstranenie historia prehliadaca a historia v google ucte
Zdroj: Vosveteit.sk

Ak si chcete chrániť súkromie a zároveň zdieľate jedno z vašich zariadení s niekým ďalším, tak vám odporúčame, aby ste pri každej relácii, napríklad na počítači, sa odhlásili z vášho Google účtu. Rovnako nezabudnite, že by ste si mali vypnúť funkciu automatického dopĺňania hesiel do služieb, aby sa niekto ďalší nemohol dostať k vašej histórii prehliadania internetu a ďalšej aktivity zo zdieľaného počítača alebo tabletu, prípadne smartfónu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close