AKTUÁLNE: Prišla vám táto SMS správa? Neoverujte svoju identitu a nič ani neplaťte, ide o podvod!

Podvodníci sa snažia využiť aktuálne obdobie, kedy mnohí ľudia riešia svoje daňové priznanie.

Aktualna tema_uvodny obrazok
Zdroj: Vosveteit.sk

V uplynulých mesiacoch sa roztrhlo vrece s podvodmi. Upozorňovali sme napríklad na podvodné hovory, v ktorých sa útočníci vydávali za zástupcov finančných inštitúcií či za falošných policajtov. Spoločným menovateľom týchto hovorov je, že útočník chce získať citlivé informácie, najmä údaje z bankovej karty s jediným cieľom, aby sa obohatil.

Na vzostupe sú ale aj podvodné SMS správy. Nedávno sme napríklad upozornili na SMS, ktorá sa tvárila, že je od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Správa ale nasmerovala používateľa na falošnú internetovú stránku, na ktorej útočník žiadal neskôr vyplnenie údajov z bankovej karty. Dnes tu máme veľmi podobný podvod, ktorý zaplavuje mobily Slovákov, no útočníci prišli s mierne obmenením príbehom, ktorý zapasovali do aktuálneho obdobia, kedy mnohí Slováci riešia daňové priznanie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Pozor, mobily Slovákov sú zahltené podvodnými správami

Polícia SR prostredníctvom sociálnej siete Facebook upozorňuje, že telefóny Slovákov zaplavujú falošné SMS správy, ktoré sa tvária ako od Finančnej správy SR. V SMS podvodník oznamuje obeti, že je dlžníkom peňazí voči štátu a snaží sa ho presmerovať na podvodnú stránku. SMS správa na prvý pohľad vyzerá pomerne dôveryhodne. V URL adrese je ale malý preklep, ktorý si obeť nemusí hneď všimnúť. Rovnako do kariet podvodníkom hrá, že správa je odoslaná zo slovenského mobilného čísla.

Muži zákona preto vyzývajú, aby sme tieto správy ignorovali a neuhrádzali žiadne poplatky, na ktoré nás SMS a internetová stránka vyzýva. Rovnako odporúčajú, aby sme na URL odkazy v tomto type správ neklikali.

„Dostávame od vás upozornenia, že vám chodia v mene finančnej správy podozrivé SMS o neuhradenom dlhu na daňovom úrade. Pozor, je to podvod! Finančná správa takýmto spôsobom s klientami nekomunikuje! Neklikajte na priložený odkaz a takúto SMS odporúčame okamžite vymazať!“, prízvukujú policajti.

Muži zákona ďalej hovoria, že ak si nie ste istí, či SMS je od podvodníka alebo Finančnej správy, tak máte kontaktovať úrad na oficiálnom číslo telefonické centra, ktorým je 048/43 17 222, aby ste si overili pravosť správy.

Dbajte na prevenciu

Dovoľte nám v súvislosti s touto témou, dať vám do pozornosti článok, pomocou ktorého môžete odfiltrovať veľkú časť podvodných SMS. Túto funkciu môžete aktivovať v aplikácii Správy od spoločnosti Google, ktorá podozrivé správy bude filtrovať, aby vás neobťažovali.

Záverom nám dovoľte upozorniť na to, že modus operandi tohto typu útoku je, vyvolať v potenciálnej obeti strach a pocit, že musí reagovať okamžite. Človek následne častokrát reaguje bez rozmyslu a spraví i to, čo by inak neurobil. Preto vždy, keď vám príde takáto SMS alebo e-mail, tak je dobré smartfón na chvíľku odložiť a neskôr sa k prijatej správe vrátiť.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre