Sonda HiRISE zachytila na Marse štruktúru, ktorá sa podobá na medveďa. Pozrite sa na túto unikátnu fotku!

Kamera HiRISE zachytila z obežnej dráhy červenej planéty úkaz, ktorý sa len tak nevidí.

Mars struktura ktora pripomina medveda
Zdroj: unsplash.com (Planet Volumes), pngegg.com

Mars rozhodne nie je skúpy na fascinujúce prírodné úkazy či iné zvláštnosti. Možno ste už videli jeden či dva čudesné krátery, alebo ste si čítali náš článok o marťanskom „uchu“. To je však len kúsok z toho, čo nám červená planéta ponúka.

Niektoré kuriozity sú na pousmiatie, no iné dokážu strhnúť pozornosť celého sveta a hlavne rôznych konšpirátorov. Príkladom môže byť objav „mimozemského chrámu“ z mája minulého roka. Roveru Curiosity sa podarilo zachytiť niečo, čo sa nápadne podobá na umelo vytesané dvere do kamenne štruktúry. Ak sa pozriete bližšie, dokonca uvidíte z „dverí“ vykúkať aj mimozemšťana.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Aspoň to si konšpirátori mysleli, keď prvýkrát uvideli fotografiu zverejnenú americkou vesmírnou agentúrou NASA. Tento záber prišiel v dobe, kedy sa v Spojených štátoch nanovo otvorila široká debata o UFO po zverejnených videách pilotov amerického námorníctva, ktoré zachytili počas cvičenia. Na týchto videách bolo jasne vidno zvláštny objekt, ktorý zarazil aj samotných pilotov. Hoci sa dodnes nevie, čo to bolo, Pentagon potvrdil autenticitu týchto záberov.

Niet sa čomu čudovať, že keď NASA zverejnila fotografiu niečoho, čo nápadne pripomínalo dvere, isté percento ľudí bolo objavom doslova unesených. Ak by však naozaj išlo o dvere do mimozemského chrámu, potom by museli byť zelení mužíčkovia veľkí len niekoľko centimetrov. Problém s prvou fotografiou bol totiž ten, že zo záberu sa len ťažko dali vyčítať rozmery štruktúry. Curiosity o pár dní neskôr priniesol aj ďalšie fotografie, ktoré dali objav do perspektívy.

Dvere do mimozemského chrámu z inej perspektívy: Záhada vyriešená?
Zdroj: Twitter (Mick West), Úprava: Vosveteit.sk

Nová kuriozita

Už vieme, že na Marse existujú „chrámy“, uši alebo špagety, no vedeli ste aj o „marťanskom mackovi?“ Nedávno sa kamere HiRISE podarilo zachytiť štruktúru, ktorá pripomína usmievajúceho sa medvedíka. Všimnúť si môžete dve oči, nos a dokonca aj úsmev. Oči sú tvorené dvoma krátermi a nos, spolu s náznakom úst tvorí štruktúra, ktorá musela prejsť nejakým druhom kolapsu. Hranicu tváre tvorí fraktúra, ktorá vznikla usádzaním sa materiálu.

Kamera HiRISE objavila z obežnej dráhy Marťanského "medvedíka"
Zdroj: HiRISE

Vedci sa domnievajú, že nos medvedíka tvorí sopečný alebo iný druh ventilu a usadeniny predstavujú jeho produkt. Každopádne ďalšia z marťanských kuriozít neprišla od roveru Curiosity, ktorý sa v hľadaní marťanských bizarností akoby vyžíval, ale z kamery, ktorá sa nachádza na obežnej dráhe planéty. Hoci vedci nemajú jasnú predstavu o tom, ako táto štruktúra vznikla, vedia, že ďalšie podobné objavy na seba určite nenechajú dlho čakať.

Marťanský medvedík ale nie je jedinou usmievavou tváričkou planéty. Zdá sa, že aj kráter Galle je neustále v dobrej nálade, ako sa môžete presvedčiť na fotografii nižšie.

Kamera HiRISE objavila z obežnej dráhy Marťanského "medvedíka"
Zdroj: ESA

Smajlíka po prvýkrát objavila misia Viking 1, ktorá odštartovala v roku 1975.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre