Bizarné stvorenie leží niekde medzi dinosaurom a moderným vtákom: Odhalíme jednu z najväčších evolučných transformácií?

Vedci z Čínskej akadémie vied objavili fosíliu s prekvapivými charakteristikami.

Toto bizarné stvorenie leží medzi dinosaurami a modernými vtákmi
Zdroj: ZHAO Chuang

Dnes už vieme, že sa moderné vtáky vyvinuli z dinosaurov. Táto evolučná premena sa považuje za jednu z najdrastickejších nielen z hľadiska morfológie, ale aj funkcionality a ekologického významu. Ide o pomerne veľký skok, ktorému vedci tak úplne nechápu dodnes.

Výskumníci z Čínskej akadémie vied však nedávno objavili kompletnú fosíliu vtáka, ktorý žil pred približne 120-miliónmi rokov. Táto fosília sa vyznačuje dinosaurov lebkou, no vtáčím telom. Druh vedci pomenovali Cratonavis zhui a vyznačuje sa tiež špecifickou prvou metatarzálnou kosťou.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Z evolučného hľadiska tento druh stojí niekde medzi jašterím Archaeopteryxom skupinou živočíchov, ktorá už má mnohé charakteristiky moderných vtákov. Vedci použili CT skenovanie na vytvorenie 3D modelu kostry a následne zrekonštruovali aj pôvodný tvar a funkciu lebky. Tá sa viac podobá na lebky dinosaurov, napríklad Tyrannosaura rexa ako na lebky vtákov.

Toto bizarné stvorenie leží medzi dinosaurami a modernými vtákmi
Zdroj: WANG Min

„Primitívne charakteristiky lebky naznačujú, že väčšina vtákov žijúcich počas obdobia kriedy, nedokázalo hýbať vrchným zobákom nezávisle, no relatívne k mozgovej dutine a spodnej čeľusti. Ide o evolučnú charakteristiku, ktorú môžeme pozorovať pri množstve moderných vtákov,“ vysvetľuje vedúci štúdie, doktor Li Zhiheng.

Ďalšou bizarnosťou tohto tvora boli jeho prazvláštne lopatky. Tie sú pre stabilitu a flexibilitu vtáka pri lete kľúčové. Autori štúdie však naznačujú, že to mohlo poskytnúť druhu istú výhodu vzhľadom na ostatné časti tela. Čo sa týka prvej metatarzálnej kosti, tá pocítila tlak evolučnej selekcie počas obdobia, kedy sa dinosaury pomaly menili na vtáky.

Niektoré druhy preferovali kratšiu prvú metatarzálnu kosť. Svoju evolučnú labilitu stratila v momente, keď dosiahla optimálnu veľkosť, menej ako štvrtinu dĺžky druhej metatarzálnej kosti. Počas obdobia pred 120-miliónmi rokov ale veľa druhov vtákov a dinosaurov túto evolučnú labilitu vykazovalo.

Ako sa z dinosaurov stali vtáky?

Archaeopteryx sa považuje za najmladšieho vtáka, no viaceré výskumy naznačujú, že dinosaury začali vyzerať ako vtáky dlho predtým, ako sa tento druh objavil. Predpokladá sa, že sa táto drastická transformácia odštartovala pred 160-milióni rokov. V tej dobe sa objavili malé teropody, ktoré začali v stromoch hľadať potravu alebo domov. Postupom času sa telá týchto živočíchov zmenšovali, čo viedlo ku zrodu moderných vtákov.

Mnohí si predstavujú dinosaurov ako šupinaté jaštery, no táto predstava nemusí až tak ladiť s realitou. Viaceré výskumy totiž poukazujú na to, že dinosaury mali v skutočnosti perie. Rovnako aj ich správanie bolo podobnejšie správaniu moderných vtákov, než sa spočiatku predpokladalo. Vedci neustále objavujú nové fosílie, ktoré nám pomáhajú získať lepšiu predstavu o živote pred stovkami miliónmi rokov. Vieme však, že prastarý život na Zemi mohol niekedy vyzerať naozaj bizarne. Ukazujú nám to nielen živočíchy uväznené v živici, ale aj fosília najväčšej stonožky, aká kedy na planéte žila.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre