Zdá sa, že niektoré planéty majú nezvyčajný potenciál ovplyvniť správanie hviezd

Astronómovia analyzovali desiatky sústav, aby zistili ako môže planéta ovplyvňovať hviezdu, okolo ktorej obieha.

Tínedžerské planéty
Planéta TOI 1807b. Zdroj: YouTube( SciTech Daily)

Pomocou röntgenového observatória Chandra sa vedcom podarilo objaviť niečo zvláštne. Podľa výsledkov novej štúdie môžu planéty „prinútiť“ hviezdy, aby sa chovali o niečo mladšie než je ich skutočný vek.

Planéty, ktoré takýmto spôsobom vplývajú na svoju hviezdu, sa označujú ako horúce Jupitery. Sú to masívne žeravé plynné planéty veľmi blízko pri svojej hviezde. Tú obiehajú v menšej vzdialenosti než v akej obieha Merkúr okolo Slnka. Už v minulosti si všimli omladzovaciu schopnosť týchto planét, no až táto štúdia je prvou, ktorej sa podarilo správanie systematicky zdokumentovať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„V medicíne potrebujete veľké množstvo pacientov na to, aby ste mohli potvrdiť určitý jav. Rovnaká situácia nastáva aj v astronómii a naša práca ponúka jasné dôkazy toho, že horúce Jupitery naozaj nútia hviezdu správať sa o čosi mladšie,“ vysvetľuje Nikoleta Ilic, vedúca štúdie.

Horúce Jupitery na hviezdu pôsobia slapovými silami, dôsledkom čoho hviezda rotuje o niečo rýchlejšie, než keby planétu nemala. Rýchlejšia rotácia spôsobuje to, že sa hviezda správa aktívnejšie a vyžaruje viac röntgenového žiarenia. Viac žiarenia sa typicky spája s mladšími hviezdami. Ako hviezdy starnú, ich rotácia sa spomaľuje a spravidla sa stávajú menej aktívnymi. Určiť presný vek hviezdy je však mimoriadne náročné a astronómovia až donedávna nedokázali povedať, či je hviezda na svoj vek mimoriadne aktívna, lebo ju ovplyvňuje blízka planéta, alebo či je skutočne mladá.

Lepšie pochopenie zvláštneho správania

Nová štúdia využila schopnosti observatória Chandra a vedci sa v rámci nej zamerali na binárne sústavy, alebo inak, sústavy s dvoma hviezdami. V tomto prípade sa pozreli na sústavy, kde sa hviezdy od seba nachádzajú pomerne ďaleko a jedna z nich má okolo seba horúci Jupiter. To im umožnilo popísať akými spôsobmi môže planéta hviezdu ovplyvňovať. Hviezda bez planéty v tomto prípade slúžila ako kontrolná vzorka.

„Je to ako študovať dvojičky, ktoré žijú v úplne odlišných prostrediach. Porovnávanie hviezdy s planétou s jej dvojičkou bez planéty nám umožnilo objaviť rozdiely v správaní objektov, ktoré by mali mať rovnaký vek,“ hovorí Ilic.

Röntgenové žiarenie v tomto prípade použili na to, aby dokázali určiť ako mlado sa hviezda správa. Pre potreby štúdie takýmto spôsobom analyzovali niekoľko desiatok hviezdnych sústav. Nakoniec vedci prišli na to, že ak má hviezda okolo seba horúci Jupiter, spravidla žiari jasnejšie v röntgenovom spektre, teda je aktívnejšia. Ako vysvetľujú vedci, už v minulosti sa predpokladalo, že hviezdy s planétami sa správajú mladšie, no až teraz majú v rukách štatistické dôkazy, ktoré to jasne preukazujú.

Ďalšie štúdie podobného druhu by mohli objaviť ešte viac podobných sústav a prehĺbiť naše porozumenie tomuto javu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre