Hladovka má nečakaný vplyv na zdravie nášho mozgu, odhalil výskum

Správna diéta nám nepomáha len zmestiť sa do obľúbených nohavíc, no zabezpečuje aj správnu funkciu mozgu.

mozog hladovka_titulka
Zdroj: alexeenko alexey / Shutterstock.com a SpeedKingz / Shutterstock.com, koláž Vosveteit.sk

Obmedzenie kalórií môže pomôcť zlepšiť naše zdravie a predĺžiť náš život. Výskumníci však dlhú dobu nemali úplne jasno v tom, ako obmedzenie kalorického príjmu pomáha telu chrániť náš mozog. V rámci novej štúdie výskumníci z inštitútu Buck odhalili úlohu génu OXR1, ktorý hrá v tomto procese dôležitú úlohu.  

Výskumníci zistili, že gén OXR1 je mimoriadne dôležitý pre dlhší a zdravší život, ktorý pozorujeme pri znížení kalórií, ktoré počas dňa prijímame. Tento gén pomáha mozgu starnúť zdravšie.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

“Keď ľudia držia diétu a obmedzia množstvo kalórií, veria, že to ovplyvní skôr ich trávenie alebo tukové zásoby, no len málokedy sa zamyslia nad tým, že diéta môže ovplyvniť aj náš mozog,” tvrdí Kenneth Wilson, jeden z autorov štúdie.  

V práci autori popísali a demonštrovali detailný bunečný mechanizmus toho, ako diéta môže spomaliť starnutie a spolu s tým spomaliť aj rozvoj neurodegeneratívnych ochorení. V práci vedci vykonali sadu experimentov na vínnych muškách a ľudských bunkách, ktoré lepšie priblížili, ako tento proces funguje. 

“Rôzne formy diéty, napríklad prerušovaná hladovka či obmedzenie množstva prijatých kalórií môžu pomôcť zvýšiť hodnoty génu OXR1 a tým pádom aj zvýšiť jeho ochranné vlastnosti,” vysvetlil Pankaj Kapahi, spoluautor štúdie.  

Gén OXR1 sa ukázal ako dôležitý faktor odolnosti nášho mozgu a chráni nás nielen pred starnutím, ale aj pred neurologickými a neurodegeneratívnymi chorobami. Autori výskumu už vo svojich predchádzajúcich prácach demonštrovali ako môže diéta pomôcť nášmu zdraviu. Zároveň si ale uvedomujú, že s obmedzením množstva kalórií môže ľudské telo reagovať množstvom odlišných spôsobov. Dodávajú, že takmer určite existujú aj ďalšie prebiehajúce procesy, ktoré sme ešte neobjavili.  

Menej jedla pre zdravší a dlhší život

Výskumníci svoju prácu začali výskumom 200 druhov vínnych mušiek s rozličným genetickým pozadím. Mušky chovali na dvoch rôznych spôsoboch stravovania. Jedna skupina prijímala potravu normálne, druhá skupina prijala len 10% z bežného množstva výživy. Výskumníci identifikovali päť génov, ktoré mali špecifické varianty. Tie ovplyvnili dĺžku života a zdravie vínnych mušiek. Z týchto piatich génov vedci identifikovali dva, ktoré máme aj my.

Tými génmi sú mtd a OXR1. Gén OXR1 chráni bunky pred poškodením vplyvom oxidácie, no okrem toho nebolo známe, ako gén presne funguje. Vedci ale vedeli, že strata génu OXR1 u ľudí vedie k vážnym neurologickým poruchám a skoršej smrti. U myší ďalší gén OXR1 pomáha zvieraťu prežiť v prípade ochorenia ALS.  

Výskumníci vykonali niekoľko ďalších experimentov no všetky výsledky naznačujú, že pri obmedzení kalórií pomáhajú gény mtd/OXR1 udržiavať funkcie retromérov, proteínov pomáhajúcich recyklovať bunečné proteíny a lipidy. Práca ukazuje, že retroméry pomáhajú chrániť neuróny keď sú živiny obmedzené.  

Autori štúdie na záver dodávajú, že ak jeme menej, podporujeme funkciu génov mtd a OXR1, čím zároveň podporujeme funkcie retromérov, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie neurónov, zdravé starnutie mozgu a ochranu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre