Ešte máme nádej, ako zabrániť nekontrolovateľnému globálnemu otepľovaniu, hovoria vedci. Takto chcú proti nemu bojovať!

Výskumníci v rámci novej štúdie zisťujú, že rastliny môžu pohltiť viac oxidu uhličitého, než sme si doteraz mysleli.

globalne oteplovanie katastrofa
Zdroj: muratart / shutterstock.com a Dean Drobot / shutterstock.com, koláž Vosveteit.sk

V poslednej dobe sa veľké množstvo štúdií venuje problematike globálneho otepľovania a tieto štúdie väčšinou prinášajú pesimistický pohľad na globálne otepľovanie.  

Vo väčšine prípadov sa vedci zhodujú na tom, že situácia je mimoriadne vážna a ak sa chceme vyhnúť najhoršiemu scenáru globálneho otepľovania, vyžaduje sa okamžitá a rázna akcia. Výskumníci z University of College Dublin v rámci svojej novej štúdie naznačujú, že rastliny môžu byť schopné prijať viac atmosférického oxidu uhličitého, než sa spočiatku predpokladalo. Naznačujú to realistickejšie ekologické modely planéty.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Autori štúdie ale výrazne konštatujú, že hoci sú ich zistenia pozitívnejšie, v žiadnom prípade by to nemalo znamenať, že svetové vlády budú pokračovať vo fungovaní tak, ako keby sa žiadne globálne otepľovanie nedialo. Našou primárnou úlohou by aj nateraz malo ostať zníženie emisii oxidu uhličitého na čo najmenšiu možnú hodnotu najrýchlejšie ako to ide, pričom hlavným cieľom by stále mali ostať nulové emisie.  

“Ochrana existujúcich rastlín a sadenie nových nie je magickým riešením, no naša štúdia ukazuje, že by to mohlo pomôcť,” vysvetľujú autori.  

Rastliny stiahnu z atmosféry viac oxidu uhličitého

Rastliny dokážu každý rok pohltiť výrazné množstvo oxidu uhličitého, čím spomaľujú globálne otepľovanie. Až donedávna však vedci nemali jasnú predstavu o tom, do akej miery budú pohlcovať CO2 v budúcnosti.  

“V rámci našej práce sme zistili, že používaný a v rámci možností presný klimatický model, ktorý používa napríklad aj IPCC, predpovedá, že v nasledujúcich rokoch rastliny pohltia viac oxidu uhličitého. Toto by malo pretrvať až do konca 21. storočia,” tvrdí Jurgen Knauer, jeden z autorov štúdie.  

Práca brala do úvahy rôzne faktory, napríklad ako efektívne sa dokáže oxid uhličitý presúvať interiérom listu, ako sa rastliny prispôsobujú na vyššie teploty a ako rastliny čo najlepšie presúvajú živiny. Práca zahŕňa všetky najdôležitejšie mechanizmy, ktoré rastline v konečnom dôsledku umožňujú pohlcovať oxid uhličitý z atmosféry. Autori štúdie vysvetľujú, že väčšina globálnych modelov otepľovania tieto mechanizmy vôbec neberie do úvahy.  

Rastliny počas fotosyntézy získavajú oxid uhličitý z atmosféry a následne ho “fixujú” do cukrov, ktoré používajú pre rast a metabolizmus. Ide o mechanizmus, ktorý pomáha zlepšiť globálne otepľovanie, pretože znižuje množstvo oxidu uhličitého v atmosfére.  

V tomto smere globálne otepľovanie “pomáha” rastlinám. Vedci vysvetľujú, že rastliny by mohli prijať za súčasných podmienok viac oxidu uhličitého, no toto nebude trvať večne. Simulácia ale ukazuje, že minimálne do konca tohto storočia by mali rastliny prijímať viac oxidu uhličitého. Ako sme už uviedli na začiatku, môže nám to poskytnúť viac času, no stále sa od nás vyžaduje rázna zmena. Autori štúdie taktiež vysvetľujú, že ľudstvo by sa stále malo posúvať cestou k nulovým emisiám.   

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre