Ďalší zákerný SMS podvod zaplavuje telefóny Slovákov. Ak vám príde táto správa, vymažte ju a nereagujte na ňu!

Mobilné telefóny Slovákov zaplavujú podvodné SMS správy. Ak s nimi budete interagovať, môžete prísť o peniaze.

Aktualna tema_uvodny obrazok
Zdroj: Vosveteit.sk

V posledných týždňoch intenzita internetových a ďalších podvodov významne vzrástla. Pomaly už niet dňa, kedy by podvodníci neprišli s novým príbehom, ktorého cieľom je odcudzenie citlivých informácií alebo vybielenie bankového účtu.

Len pár dní dozadu sme upozorňovali na správy, ktoré vyzerali na prvý pohľad ako od banky. V nich útočník písal, že sa vám niekto cudzí snaží nabúrať do účtu a vyzýval v akciu. Alebo sme vám dali do pozornosti SMSky, v ktorých útočník hovoril, že vám nemohol byť doručený balík a ak ho chcete predsa len chcete doručiť, tak je potrebné znovu uhradiť poplatok.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Telefóny Slovákov zaplavuje ďalší SMS podvod

Zdá sa, že tentokrát útočníci prišli s ďalším príbehom. Najnovšie ale zneužívajú meno Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP). No modus operandi je veľmi podobný, ako tomu bolo aj v prípade minulých podvodov.

Poisťovňa prostredníctvom svojich stránok upozorňuje, že eviduje masívnu kampaň, v ktorej útočníci posielajú používateľom SMS správy, v ktorých tvrdia, že majú nárok na vrátenie peňazí na platobnú kartu. No v skutočnosti, ako používateľ klikne na podvodný odkaz a vyplní údaje, tak príde o peniaze.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa zaznamenáva v posledných dňoch zvýšený počet pokusov o zneužitie osobných dát poistencov formou zaslanej SMS. Obsahom správy je informácia o vrátení finančných prostriedkov od VšZP na platobnú kartu. Finančné prostriedky touto formou poisťovňa nevracia, vyzývame preto verejnosť k ostražitosti.“, hovorí poisťovňa v stanovisku pre verejnosť a média.

Pre lepšiu ilustráciu, ako tieto správy vyzerajú, nižšie si môžete pozrieť náhľad snímky obrazovky s falošnou SMS.

podvodna SMS VŠZP
Zdroj: vszp.sk

Dávame vám obzvlášť do pozornosti, že ak niekto tvrdí, že vám chce vrátiť alebo poslať peniaze na kartu, tak ide o podvod. Na to, aby vám niekto poslal peniaze, nepotrebuje informácie z bankovej karty, ale číslo účtu.

Stretli ste sa s takouto SMS? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch. Zároveň nám dovoľte, dať vám do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, ako môžete odfiltrovať veľkú časť týchto správ. Stačí len upraviť niekoľko nastavení v aplikácií, prostredníctvom ktorej prijímate SMS.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre