Čierna smrť sa vedela dobre ukryť: Driemala celé storočia v neznámom hostiteľovi?

Čierna smrť zasiahla Európu v niekoľkých ničivých pandémiach. Medzi nimi sa vedela ukryť.

Čiernou smrťou sa rozumie obrovská pandémia, ktorá v polovici 14. storočia zasiahla Európu a Áziu. Išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o pandémiu pľúcneho moru, za ktorou stála baktéria Yersinia Pestis.

Prvé prípady pandémie sa objavili v 30. rokoch 14. storočia a prvá vlna pandémie trvala viac ako 500 rokov. Následne sa objavovala v ďalších rovnako ničivých vlnách. Pre vedcov ostáva pôvod pandémie stále záhadou, no v júni tohto roku sa vedcom podarilo vypátrať možný pôvod tejto nebezpečnej pandémie. Medzi rokmi 1338 a 1339 sa objavili v dnešnom severnom Kyrgyzstane obrovský nárast pohrebov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedci sa v 19. storočí rozhodli preskúmať jedno z dávnych pohrebísk v tejto oblasti, kde objavili približne 30 kostier. Ich analýza ukázala, že práve na tomto mieste sa mohla začať najhoršia pandémia, akou si ľudstvo prešlo. Predpokladá sa, že len počas piatich rokov pripravila o život od 30 do 50% populácie Európy.

Neznámy hostiteľ

Záhadou ostávalo taktiež to, ako sa baktéria Yersinia pestis vracala v jednotlivých vlnách do Európy a spôsobovala ďalšiu skazu. Ide o baktériu, ktorá bola v danej dobe v Ázii rozšírená, predpokladalo sa preto, že ju obchodníci prinášali do Európy opakovane. Vedci z McMaster University však v roku 2016 túto teóriu vyvrátili a podľa ich výsledkov baktéria územie Európy nikdy neopustila.

V ich vedeckej práci analyzovali päť ostatkov, ktoré boli pochované vo francúzskom meste Marseille. Podarilo sa im získať DNA baktérie, ktorú následne porovnali so 150 vzorkami z celého sveta. Výsledky naznačili, že počas obdobia „kľudu“ baktéria driemala, no potom sa prebrala a spustila ďalšiu vlnu ochorenia, ktoré znamenalo pre väčšinu ľudí smrť.

V rovnakom roku sa témou čiernej smrti zaoberali aj vedci z technologického inštitútu Maxa Plancka. Aj tí potvrdili, že kmeň baktérie, ktorý vyčíňal počas rokov 1720 až 1722 v Marseille je priamym potomkom baktérie, ktorá počas prvej vlny pandémie vstúpila do Európy. Takzvaný „Veľký mor v Marseille“ sa považuje za poslednú vlnu čiernej smrti na území Európy.

Ich práca však prináša mrazivejší scenár. Marseille bolo v 18. storočí veľkým obchodným centrom, do ktorého sa prevážal tovar z rôznych miest po celom svete. Kľudne sa mohlo stať, že niektorá z lodí túto baktériu priniesla do Európy po návrate so svojej cesty, no vzhľadom na dostupné dôkazy je pravdepodobnejší iný scenár.

„Podarilo sa nám zistiť, že sa baktéria ukrývala počas niekoľkých storočí,“ vysvetľuje Kirsten Bos, vedúca štúdie.

Štúdia z inštitútu Maxa Plancka potvrdila, že baktéria Európu nikdy neopustila, no priniesla viac informácií o tom, kde sa mohla po celý čas ukrývať. Ich verzia je zatiaľ čisto teoretická, no pred poslednou vlnou v 18. storočí sa mohla mať baktéria Yersinia pestis neznámeho hostiteľa. Tým mohol byť akýkoľvek živočíšny druh. Zatiaľ sa však nevie, v akom živočíchovi sa mohla baktéria ukrývať.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre