AKTUÁLNE: Ďalšie podvodné SMS zaplavujú telefóny Slovákov. Sľubujú vám peniaze, v skutočnosti ale o ne prídete!

Podvodníci preklápajú aktuálne témy do svojich podvodov. Pozor na tieto správy, ktoré zaplávajú telefóny Slovákov. Sľubujú peniaze, no v skutočnosti o ne prídete!

aktualna tema SMS
Zdroj: unsplash.com (Katka Pavlickova), úprava Vosveteit.sk

Podvodníci neustále hľadajú nové spôsoby, ako sa obohatiť na úkor nič netušiacej obete. Často to skúšajú prostredníctvom falošných e-mailov alebo cez SMS správy. Niekedy ale aktívne i komunikujú s potenciálnou obeťou pomocou telefonátu.

Len niekoľko dní dozadu sme upozorňovali na to, že veľká banka hlási zvýšenú frekvenciu podvodných SMS a e-mailov, v ktorých je zneužité ich meno. No zdá sa, že podvodníci zneužívajú i meno ďalšej inštitúcie. Tentokrát sa schovávajú z Ministerstvo financií SR, upozorňuje polícia na sociálnej sieti.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Pozor na odkaz, ktorý vyzerá ako link na stránku MF SR

V tomto prípade podvodníci rozosielajú SMS správu, v ktorej informujú obeť, že obdržala platbu. Nejde ale o jedinú textáciu SMS. Obsah správy podvodníci aktívne obmieňajú. V jednej z ďalších mutácií správy sa spomína napríklad energetická pomoc. Treba ale prízvukovať, že text správy môže znieť aj inak. Tieto SMS ale majú spoločného menovateľa, zdieľajú odkaz, ktorý vedie na stránku, ktorá názvom a vzhľadom pripomína web Ministerstva financií SR.

Muži zákona na sociálnej sieti prízvukujú, že jediným cieľom útočníkov je získať citlivé údaje z bankových kariet ľudí. Nikomu netreba zvlášť vysvetľovať, čo sa stane potom, ako útočníci získajú tieto informácie.

„Podvodníci sú dômyselní a „preklápajú“ aktuálne témy do svojich podvodných plánov. Ak sa dnes hovorí o energetickej kríze, tak sú schopní vám poslať www odkaz podobajúci sa na web Ministerstva financií SR. Ide o podvod. Pozrite sa naň lepšie. Pravý link je https://www.mfsr.sk/. Žiadne pomlčky. Žiadna prípona online.

Ak kliknite na podvodný odkaz, vždy jeho cieľom bude od vás získať detaily bankomatovej karty. Vždy si vymyslia príbeh, kvôli ktorému by ste im mali tieto citlivé údaje napísať. Nikdy to nerobte. Sledujte overené a oficiálne zdroje.“, píše polícia v príspevku nižšie.

Dovoľte nám v súvislosti s touto témou upozorniť i na to, že v nedávnej minulosti útočníci našli spôsob, ako odoslať SMS správu tak, aby ste ju mali vo vlákne s oficiálnou inštitúciou. SMS správy v tomto prípade vyzerajú, že vám prišli napríklad priamo z banky alebo pošty.

Vo všeobecnosti sa neodporúča zdieľať žiadne citlivé údaje s treťou stranou, hoci to môže vyzerať naliehavo a zároveň, že je to vašom záujme. Banky, kuriérske služby a ďalšie inštitúcie už viackrát deklarovali, že od svojich klientov nikdy nežiadajú osobné informácie cez SMS alebo telefonát a obzvlášť nepožadujú od svojich klientov týmto spôsobom platby.

Stali ste niekedy obeťou tohto typu podvodu alebo stretli ste sa s ním? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach. Prípadne, ak ste sa stretli s iným podobným podvodom, budeme radi, ak ho dáte do pozornosti ďalším čitateľom.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre