Vedci vyriešili 40 ročnú záhadu najjasnejších objektov na oblohe: Ako vznikajú prúdy blazarov

Blazary sú supermasívne čierne diery pohlcujúce obrovské množstvo hmoty, ktorá sa nachádza okolo nich.

Vedci vyriešili 40 ročnú záhadu blazarov
Zdroj: NASA

Blazary sa považujú za najjasnejšie objekty, aké astronómovia pozorujú na oblohe. Sú to supermasívne čierne diery vo vzdialených galaxiách, ktoré pohlcujú hmotu z akrečného disku okolo nich. Popri tom vylučujú mimoriadne silné prúdy častíc, ktoré vychádzajú z pólov čiernej diery kolmo na disk.

Tento objekt sa stáva mimoriadne jasným v prípade, že jeden z prúdov mieri priamo na Zem. Pre vedcov dlhú dobu predstavovali blazary kozmickú záhadu, pretože si nevedeli vysvetliť, ako naberajú častice v prúdoch tak vysoké energie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Desaťročia sa vedci pýtali: Ako sa častice v týchto prúdoch urýchľujú na také vysoké energie?“

Viac svetla do problému priniesol vedecký prístroj IXPE (pozn. redakcie: Imaging X-Ray Polarimetry Explorer). Vedci z University of Turku, sa v spolupráci s ďalšími vedeckými inštitúciami priblížili k riešeniu záhady, ktorá má už 40 rokov.

„Konečne sme získali všetky časti skladačky a odhalili, čo sa v tomto prípade deje,“ vysvetľuje Yannis Liodakis, vedúci novej práce.

IXPE je satelit, ktorý dokáže merať polarizáciu röntgenového žiarenia. Presnejšie povedané, tento satelit meria priemerný smer a intenzitu elektrického poľa svetelných vĺn, z ktorých sa röntgenové lúče skladajú. Ide o charakteristiky, ktoré pozemné teleskopy zaznamenať nedokážu, pretože rontgenové lúče naša atmosféra pohlcuje.

„Prvé merania röntgenovej polarizácie tejto triedy zdrojov umožnili po prvýkrát priame porovnanie s modelmi vyvinutými na základe pozorovania iných frekvencií svetla, od rádiových po vysokoenergetické gama lúče,“ povedala Immacolata Donnarumma, jedna z autoriek štúdie.

Rázová vlna

V rámci novej štúdie sa vedci zamerali na blazar menom Markarian 501, ktorý sa nachádza v jadre veľkej eliptickej galaxie. Srdce galaxie pozoroval satelit po dobu troch dní v marci tohto roku, potom sa pozrel na blazar ešte raz o dva týždne. Počas pozorovaní sledovali čiernu dieru aj ďalšie teleskopy vo vesmíre a na Zemi.

Vedci zachytili pozorovania v optickom, röntgenovom a rádiovom spektre. Dôležité boli pozorovania, ktoré vykonal teleskop Nordic Optical Telescope. Ten umožnil vedcom dať rontgenové dáta do perspektívy.

„Teleskop NOT bol vždy základom v polarizačných štúdiách blazarov,“ tvrdí Jenni Jormanainen, ktorá viedla analýzu pozorovaní teleskopu Nordic Optical Telescope.

V rámci obšírneho výskumu si vedci všimli, že röntgenové svetlo je polarizované viac než svetlo v optickom spektre a to je viac polarizované ako rádiové žiarenie. Všetko polarizované žiarenie však smerovalo rovnakým smerom, ktorý bol rovnaký ako smer prúdu čiernej diery. Získané dáta následne porovnávali s počítačovými simuláciami a nakoniec získali možný scenár.

Získané informácie najviac sedia so scenárom, podľa ktorého častice v prúde zrýchli rázová vlna. Pre tých, ktorí nevedia, tak rázová vlna je silná tlaková vlna v akomkoľvek elastickom médiu, ktorá spôsobujú prudké zmeny tlaku. Generuje sa, keď sa niečo pohybuje rýchlejšie ako rýchlosť zvuku okolitého materiálu, napríklad keď v atmosfére našej Zeme preletí nadzvukový prúd. Autori štúdie nezisťovali pôvod tejto vlny, ktorý ostáva stále záhadou. Predpokladá sa však, že určité narušenia v prúde spôsobia, že časť prúdu sa zrýchli na supersonickú rýchlosť. Mohlo by to byť výsledkom zrážok častíc s vysokou energiou v prúde alebo náhlych zmien tlaku v prúde, myslia si vedci.

Častice v prúde najprv vyžarujú röntgenové žiarenie, pretože sú extrémne energetické. Keď sa nachádzajú ďalej od čiernej diery, energiu strácajú. Potom začínajú vyžarovať optické žiarenie a následne rádiové vlny. Vedci pokračujú v pozorovaní blazaru Markarian 501 a pokúsia sa zistiť, či sa polarizácia prúdov postupom času zmení.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre