Experiment, ktorý dokázal silu hypnózy: Vedcom sa podarilo zmeniť zakorenené správanie človeka

Vedci z Macquarie University skúmajú hypnózu, ktorá je stále zahalená rúškom tajomstva.

Nový experiment ukazuje silu hypnózy zmeniť aj zakorenené správanie
Zdroj: Pixabay (Skitterphoto, DavidZydd), Úprava: Vosveteit.sk

Hypnóza sa dnes čoraz častejšie využíva pri liečení alebo zbavovaní sa zlozvykov, hoci stále vedci nemajú tušenie, ako vlastne presne funguje. Výskumníci z Macquarie University skúmali hypnózu a jej vplyv na ľudské telo a v roku 2018 vydali prelomovú štúdiu, ktorá poodhalila záhadu hypnózy.

Ich práca sa zakladá na množstve štúdií, ktoré na tému tejto problematiky vznikli. Väčšina z nich totiž poukazuje na to, že hypnóza naozaj dokáže zmeniť presvedčenie, motiváciu či postoj človeka. Objavuje sa však príliš málo výskumov toho, či hypnóza dokáže pomôcť aj so správaním, ktoré považujeme za automatické.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Štúdia sa preto pozrela na túto nepreskúmanú oblasť. Ich cieľom bolo zistiť, či dokážu ovládať automatické odpovede dobrovoľníkov, teda správanie, ktoré spadá pod naše podvedomie. Prelom v tomto smere prišiel, keď tím z Macquarie University vytvoril techniku hypnózy, ktorá im pomohla skúmať preludy.

Je totiž mimoriadne náročné skúmať ľudí, ktorí trpia preludmi. Preto sa autori štúdie obrátili na hypnózu, aby u pacientov bezpečne navodili situácie, ktoré by viedli k rovnakému správaniu, aké vykazovali v preludoch. Jednou z nich je aj metóda cudzej kontroly.

„Metóda cudzej kontroly pacientom privodí pocit, akoby ich telo, myšlienky, alebo veci ktoré povedia, kontroloval niekto iný,“ vysvetľuje jeden z autorov štúdie, Vince Polito.

Počas tejto metódy hypnotizovaní ľudia nadobúdajú zvláštny pocit. Vedia totiž, že sa ich telo hýbe, no nepríde im to akoby za tento pohyb zodpovedali oni. Cítia, akoby ich ovládala externá bytosť. Tejto metóde sa viac venovali v predchádzajúcej štúdii, no až ich ďalší výskum viedol k naozaj neočakávanému prelomu.

Dokážeme zmeniť aj zakorenené správanie?

V rámci experimentu z roku 2018 si vedci prizvali 60 dobrovoľníkov, ktorých sa opýtali jednoduchú otázku: Je nebo modré? Dobrovoľníci museli následne odpovedať buď áno alebo nie, náhodne. Predchádzajúce výskumy naznačili, že ľudia si nevedia pomôcť a povedia správnu odpoveď.

„Každý kto si prešiel testom si myslel, že sú jeho odpovede 50/50, no štatisticky povedal správnu odpoveď až v 80%. Mysleli sme si, že hypnóza pomôže zmeniť vzorec, akým dobrovoľníci odpovedali,“ tvrdí Polito.

Keď vedci použili metódu cudzej kontroly, až vtedy dokázali ovplyvniť odpovede dobrovoľníkov štúdie. Vedci dúfali že vďaka výskumu dokážu zmeniť sebahodnotenie ľudí v tom, aké náhodné boli ich odpovede, no namiesto toho zistili niečo úplne iné. Vďaka tejto hypnóze sa im podarilo zmeniť samotné správanie, ktoré sa považuje za naučenú a automatickú odpoveď.

Polito sa výskumu hypnózy venoval aj ďalej, no zatiaľ nie je jasné do akej miery môžu túto metódu využiť na liečenie pacientov. Tomto smere však vedci ostávajú opatrní a musia vykonať ešte ďalšie experimenty, než budú môcť prísť s konkrétnejšími tvrdeniami.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre