Akty X v praxi: Pentagon zakladá samostatný úrad zaoberajúci sa vyšetrovaním UFO

Jednou z úloh úradu má byť aj zabraňovanie hrozbám, ktoré by mohli tieto objekty predstavovať

Pentagon zakladá samostatný úrad, zaoberajúci sa vyšetrovaním UFO
Zdroj: YouTube (TV Promos)

Okolo fenoménu UFO sa v posledných rokoch rozpútala nová vlna záujmu. Hoci dnes vystupujú takzvané „lietajúce taniere“ pod iným menom – UAP (pozn. redakcie: Unidentified Areal Phenomena), ošiaľ sa začal zverejnením dvoch utajených videí, ktorých autenticitu potvrdila aj americká vláda.

Hoci ani oficiálne vyšetrovanie neprinieslo konkrétne výsledky, Spojené štáty sa naplno púšťajú do vyšetrovania záhadných úkazov na oblohe, s ktorými sa stretli nielen piloti, ale aj príslušníci námorníctva a verejnosť. V oficiálnej správe informuje Pentagon o tom, že zakladajú úrad špecializujúci sa výhradne na pozorovania UFO.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Názov nového úradu je All-domain Anomaly Resolution Office, skrátene AARO a jeho úlohou bude zbierať, vyšetrovať a kategorizovať rôzne správy týkajúce sa objektov UFO.

„Úlohou úradu bude odhaliť, identifikovať a kategorizovať ‚objekty záujmu‘, v prípade potreby aj odvrátiť akékoľvek hrozby ovplyvňujúce národnú bezpečnosť. Za objekty záujmu považujeme akékoľvek anomálie alebo neidentifikované lietajúce, ponorné alebo transmediálne objekty,“ píše sa v správe.

Pod transmediálnym objektom sa rozumie druh vozidla, ktoré dokáže plynule prejsť napríklad zo vzdušného priestoru pod hladinu mora. V roku 2021 vydal Pentagon správu z vyšetrovania viac ako 140 prípadov pozorovania UFO. Hoci sa v správe nezistil pôvod zvláštnych objektov, v závere sa písalo, že neexistujú dôkazy potvrdzujúce mimozemský pôvod objektov.

Ako sa skončí lov na UFO?

Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám sa viacerým zdrojom podarilo získať až 1 500 strán materiálu o UFO. Medzi stránkami sa objavili aj zvláštne hlásenia o radiačných popáleninách, ktoré svedok utrpel pri stretnutí s UFO.

Americká vláda potvrdzuje existenciu neidentifikovaných lietajúcich objektov v ich vzdušnom priestore a vníma ich ako hrozbu pre národnú bezpečnosť. Jedno z vysvetlení totiž hovorí, že ide o pokročilú technológiu nepriateľa.

Do „lovu na UFO“ sa pridáva aj americká vesmírna agentúra, NASA. Oznámila to minulý mesiac, 9. júna, prostredníctvom tlačovej správy. NASA plánuje študovať objekty UFO z vedeckej perspektívy. Analyzovať budú množstvo existujúcich videozáznamov a fotografií, no zároveň si uvedomujú, že skutočne dôveryhodných dôkazov nie je veľa. NASA začne svoje vyšetrovanie vymedzením toho, ktoré dôkazy možno považovať za autentické. Až po ich vyhodnotení budú môcť určiť, ktoré z nich sú naozaj významné a pomôžu im lepšie pochopiť fenomén UFO.

Pentagon a NASA si zároveň uvedomujú, že so slovíčkom UFO sa tiahne už niekoľko rokov istá kontroverzia. Premenovanie fenoménu na UAP má pomôcť oddeliť sa od rôznych konšpiračných teórií a skúmať zvláštne úkazy z profesionálneho a vedeckého uhlu.

Objavil sa však aj utajený zdroj, ktorý hovoril o tajnej spoločnosti priamo v srdci Pentagonu. Tvrdí, že vláda vie o UFO oveľa viac než priznáva a táto spoločnosť robí všetko preto aby dôkazy buď utajila, alebo čo najviac ku nim sťažila prístup. Americká NASA naopak tvrdí, že aj vyšetrovanie fenoménu UFO, sa bude zakladať na princípoch, ktorými sa agentúra riadi už od svojich začiatkov. To znamená, že všetky štúdie budú voľne dostupné verejnosti.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre