Solárna plachta, ktorá nás dostane k Slnku a ďalej: NASA môže posunúť limity vesmírneho cestovania

Program pre pokročilé koncepty predstavuje difrakčnú solárnu plachtu, ktorá posunie limity vesmírneho cestovania.

Solárna plachta, ktorá posunie hranice vesmírneho cestovania
Zdroj: NASA

Americká vesmírna agentúra, NASA, aj naďalej pokračuje v posúvaní kozmických hraníc. Program Inovatívnych a pokročilých konceptov NIAC nedávno odsúhlasil vývoj nového druhu solárnej plachty, ktorá by jedného dňa mohla dopraviť sondy do vzdialených kútov našej sústavy.

„Keď sa rozhodneme vydať sa hlbšie do vesmíru, potrebujeme špičkové  a inovatívne technológie, ktoré by tam naše misie dokázali dopraviť. Program Inovatívnych a pokročilých konceptov nám pomáha odomknúť cestu k vizionárskym nápadom a preniesť ich do reality,“, tvrdí administrátor NASA, Bill Nelson.

Solárne plachty fungujú podobne ako plachetnica využívajúca vietor na cestu naprieč oceánom. Namiesto vetra ale do solárnej plachty „tlačí“ slnečné svetlo. Už dnes existuje niekoľko návrhov solárnych plachiet, ktoré sú väčšinou enormné a veľmi tenké. Tieto koncepty ale majú jednu nevýhodu a to tú, že sú odkázané na smer slnečného žiarenia. V tomto smere teda musia obetovať buď výkon alebo schopnosť manévrovať vo vesmíre.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Nové možnosti

Nová difrakčná solárna plachta využíva vlastnosť svetla, vďaka ktorej sa rozptýli, keď prejde úzkym otvorom. Pomocou malých otvorov by tak mohla plachta lepšie využívať slnečné svetlo bez toho, aby obetovala svoju schopnosť manévrovať. Koncept sa dostal do tretej fázy programu čo znamená, že za nasledujúce tri roky dostane dotácie v celkovej výške 2-miliónov amerických dolárov. Tím vedcov za konceptom bude svoju technológiu ďalej vyvíjať a pripraví ju na praktickú demonštráciu.

NASA momentálne svoju pozornosť upiera k Mesiacu a neskôr na Mars, no to neznamená, že snaha agentúry končí tam. Naďalej pokračuje v potláčaní hraníc ľudstva a keď ten moment nastane, NASA bude potrebovať technológie, ktoré by dokázali dostať misie do vzdialených okrajov Slnečnej sústavy. Program pre pokročilé koncepty umožňuje posúvať hranice toho, čo je možné a koncept difrakčnej solárnej plachty je sľubný nápad, ktorý im pomôže dosiahnuť tento cieľ.

Projekt difrakčnej solárnej plachty vedie Amber Dubill z Johns Hopkins University. Možnosti tejto solárnej plachty prekonávajú všetky misie, ktoré sú dnes v príprave. Nápad prešiel prvou aj druhou fázou programu pokročilých konceptov čo znamená, že jeho praktickosť už bola otestovaná. V predchádzajúcich fázach tím testoval rôzne materiály a vyvinul nové metódy navigácie a ovládania.

V tretej fáze ich čaká optimalizácia materiálu a ďalšie testy. Solárnu plachtu prispôsobujú teoretickej misii, ktorá by sondu dostala na obežnú dráhu okolo Slnka prechádzajúcu ponad póly hviezdy. Dosiahnuť takúto orbitu prostredníctvom tradičných systémov pohonu je mimoriadne náročné. Difrakčná solárna plachta by využívala nepretržitý tlak slnečného svetla, vďaka ktorému by sa misia dostala presne tam, kam potrebuje. Sonda na orbite okolo pólov Slnka by umožnila vedcom lepšie predpovedať výkyvy vesmírneho počasia.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre