Vedci vypestovali hybridnú ryžu, ktorá obsahuje aj hovädzie mäso. V obchodoch bude stáť približne ako bežná ryža

Výskumníci vytvorili v laboratóriu hybrid synteticky vypestovaného mäsa a ryže s lepšou nutričnou hodnotou a menším dopadom na životné prostredie.

Výskumníci vytvorili Hovädziu ryžu, zaujímavý hybrid medzi syntetickou hovädzinou a normálnou ryžou.
Zdroj: Yonsei University - CC BY-SA

Chov dobytka prispieva výrazným dielom k emisiám, ktoré každoročne vypúšťame do atmosféry. Nie je to ale len o emisiách prispievajúcich ku globálnemu otepľovaniu, ale aj o etických dilemách, ktoré chov dobytka predstavuje. 

Kórejskí vedci publikovali v Cell Press zaujímavú štúdiu, ktorá prináša alternatívu k tradičnému mäsu. V laboratóriu vytvorili netradičný hybrid hovädzieho mäsa a ryže, a to tak, že vypestovali svalové tkanivo a tukové bunky vo vnútri ryžových zŕn. Vedci vysvetľujú, že toto chutné a výživné hybridné jedlo by mohlo poskytnúť ľuďom alternatívny zdroj proteínu a menšiu uhlíkovú stopu.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

“Predstavte si, že by ste mohli získať všetky potrebné živiny z tejto proteínovej ryže. Ryža má sama o sebe veľa živín, no keď ku nej pridáme hovädzinu, jej nutričnú hodnotu ešte viac zvýšime,” vysvetľuje Sohyeon Park, jeden z autorov štúdie.  

Živočíchy majú v sebe akési “biologické lešenie”, ktoré podporuje bunky v trojdimenzionálnom raste, aby nakoniec vytvorili rôzne tkanivá a orgány. Aby podporili rast svalov v laboratórnom prostredí, vedci našli spôsob, ako napodobniť toto biologické lešenie. Ich riešením bolo použiť obyčajnú ryžu. Ryžové zrniečka sú pórovité a majú organizované štruktúry. Pre tvorbu svalov teda predstavujú ideálnu podpornú štruktúru. Výskumníci zároveň zistili, že určité molekuly v ryži môžu podporiť rast svalových buniek.  

Výroba hovädzej ryže za zlomok ceny

Výskumníci najprv pokryli ryžu rybím rôsolom, čo je bezpečná a jedlá ingrediencia. Tá pomohla svalovým bunkám napojiť sa na ryžové zrniečka lepšie. Následne výskumníci vložili do ryže kmeňové bunky hovädzieho svalového a tukového tkaniva. Nakoniec nechali všetky ingrediencie v kultúre dozrieť po dobu 9 až 11 dní. Výsledným produktom je “hovädzia ryža”, ktorá spĺňa všetky potravinové štandardy a má malé riziko vyvolania alergických reakcií. 

Autori štúdie nakoniec skúmali nutričnú hodnotu, vôňu a textúru hovädzej ryže. Ukázalo sa, že zrnká tejto hybridnej ryže sú po príprave o niečo pevnejšie ale krehkejšie. Celkovo má hovädzia ryža o 8% viac bielkovín a o 7% viac tukov ako obyčajná ryža. Ak mala ryža väčší podiel hovädzieho mäsa, arómou viac pripomínala hovädzinu alebo mandle. Ak mala väčší podiel tukov, arómu mala skôr ako kokosový olej, maslo alebo smotana.  

“Bielkoviny väčšinou získavame z chovu zvierat, no táto odnož priemyslu konzumuje veľa zdrojov a vytvára množstvo skleníkových plynov. Naša hovädzia ryža má oveľa menšiu uhlíkovú stopu a vyrábať ju môžeme za zlomok ceny,” tvrdí Park.  

Keď sa dostane hovädzia ryža na trh, autori odhadujú, že kilogram by stál niečo cez dva americké doláre, čo je v prepočte 1,8 eura. Hovädzina sa momentálne pohybuje od približne 9 až po 14 eur za kilogram, v závislosti od typu mäsa. Ešte predtým, ako sa hovädzia ryža dostane na trh, chcú vytvoriť v ryžových zrnkách lepšie podmienky pre rast svalových a tukových buniek. To by mohlo ešte viac podporiť nutričnú hodnotu produktu. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre