AppleSpravodajstvoTechnológie

Predstavuje funkcia NameDrop bezpečnostnú hrozbu pre používateľov telefónov iPhone? Toto by ste mali vedieť

Ako funkcia NameDrop funguje a na čo slúži?

NameDrop je nová funkcia, ktorú Apple predstavil spolu s iOS 17. Jej primárnym cieľom je zjednodušiť zdieľanie kontaktných informácií medzi používateľmi telefónov spoločnosti. Ako však funguje? Je to úplne jednoduché, používatelia iPhonov sú schopní zdieľať ich kontaktné údaje jednoducho držaním ich smartfónov blízko seba. 

Avšak na Facebooku sa objavila vlna virálnych príspevkov, ktoré sa snažia „varovať“ používateľov telefónov iPhone pred tým, že táto funkcia je bezpečnostnou hrozbou pre súkromie. Ako uvádza web 9to5mac.com, tak zavádzajúcu informáciu zverejnili dokonca aj muži zákona, ktorí vystrašili používateľov telefónov príspevkom, v ktorom uviedli, že hocikto môže pristupovať ku kontaktným informáciám používateľa, ak je potenciálny útočník v tesnej blízkosti. Policajti zároveň vyzvali, aby toto rodičia vypli svojim deťom túto funkciu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

 

„Kancelária šerifa (USA – preto šerif) sa dozvedela o novej funkcii v najnovšej aktualizácii systému iOS s názvom „NameDrop“. Táto funkcia je v predvolenom nastavení povolená a umožňuje každému jednotlivcovi s touto funkciou umiestniť svoj telefón vedľa vášho iPhone alebo iPhone vášho dieťaťa a automaticky získať jeho kontaktné informácie.“, uviedli muži zákona na sociálnej sieti v príspevku vyššie (pozn. redakcie: príspevok vyššie prešiel neskôr niekoľkými úpravami od jeho zverejnenia).

Ako NameDrop funguje?

Ak máte aktualizovaný svoj iPhone na iOS 17 a akonáhle budú 2 iPhon telefóny blízko seba, NameDrop sa automaticky spustí. Nasledovne uvidíte animáciu na obrazovke vášho zariadenia. Keď sa na obrazovke objavia vaše kontaktné údaje, viete si vybrať, či ich chcete zdieľať alebo „len“ dostať informácie z druhého zariadenia. Samozrejme, obe strany pri zdieľaní informácií z jedného zariadenia do druhého musia s tým súhlasiť.

Hlavným účelom tejto funkcie je uľahčiť zdieľanie kontaktných údajov s niekým. Avšak, disponuje opatreniami, ktoré zabezpečujú to, aby ste si nevymenili údaje s niekým úplne náhodne. Napríklad v mestskej hromadnej doprave, keď vedľa niekoho sedíte alebo stojíte v tesnej blízkosti.

Ako vyššie vysvetľujeme, najprv musíte potvrdiť, že chcete zdieľať vaše údaje. A taktiež musíte potvrdiť, že chcete prijať kontaktné údaje inej osoby. Zároveň váš iPhone musí byť odomknutý cez funkciu Face ID, Touch ID alebo cez heslo, aby ste vôbec NameDrop mohli používať.

Apple Name Drop
Zdroj: Apple

Ako si vypnúť NameDrop

Ak ale predsa len máte obavy z používania tejto funkcie, tak ju môžete pomocou pár kliknutí vypnúť. Je to jednoduché. V prvom kroku choďte do Nastavení telefónu. Následne si otvorte kartu Všeobecné nastavenia. Z ponuky vyberte možnosť AirDrop Ukáže sa vám potom možnosť Priblíženie zariadení, tú máte automaticky zapnutú, no jedným kliknutím, ju môžete deaktivovať.

iOS NameDrop funkcia
Zdroj: Vosveteit.sk

Treba ale doplniť, že vypnutím tejto funkcie, stratíte aj možnosť zdieľať veci, ako sú fotografie, videá a ďalší obsah priložením dvoch telefónov iPhone k sebe.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close