Výskumníci vyriešili starodávnu záhadu 819-dňového mayského kalendára

John Linden a Victoria Bricker naznačujú, že v kalendári sa skrýva vzor, ktorý vyžaduje 20 cyklov po 819 dňoch, aby boli synodické periody všetkých viditeľných planét v súlade s kalendárom.

Maysky kalendar
Zdroj: luisrsphoto / Shutterstock.com

Antropológovia z Tulane University sa podarilo dešifrovať záhadný kalendár, ktorý používali starí Mayovia a ktorý už dlho spôsobuje vedcom vrásky na čele, píše eurekalert.org. Výskumníci sa predtým domnievali, že kalendár zahŕňa štyri cykly po 819 dňoch, no táto doba sa nedokázala dobre spojiť so synodickými periodami viditeľných planét. Synodické periody sú intervaly, počas ktorých planéta opäť objaví v noci na tom istom mieste na oblohe z pohľadu pozorovateľa zo Zeme.

„Aj keď sa predchádzajúci výskum snažil ukázať planetárne spojenia pre 819-dňový počet, jeho štvordielna farebná schéma je príliš krátka na to, aby dobre zapadala do synodických období viditeľných planét,“ vysvetľuje antropológ John Linden.

V kalendári sa skrýva vzor, ktorý vyžaduje 20 cyklov

V novom výskume zverejnenom v Ancient Mesoamerica však antropológovia John Linden a Victoria Bricker naznačujú, že v kalendári sa skrýva vzor, ktorý vyžaduje 20 cyklov po 819 dňoch, aby boli synodické periody všetkých viditeľných planét v súlade s kalendárom. Tento dlhší kalendár pokrýva približne 45 rokov a v priebehu týchto 20 cyklov prechádza každá planéta určitým počtom synodických periód: Merkúr každý cyklus, Venuša každých 5 cyklov, Saturn každých 6 cyklov, Jupiter každých 19 cyklov a Mars každých 20 cyklov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Antropológovia tvrdia, že spojením týchto cyklov môžeme predpovedať umiestnenie planét a že kalendár bol vytvorený tak, aby umožňoval predpovede synodických period všetkých viditeľných planét. Podľa výskumníkom mohol byť tento kalendár spojený aj s dôležitými dátumami a oslavami.

“Mayovskí astronomovia, ktorí vytvorili 819-dňový cyklus, sa neobmedzovali na jednu planétu a predstavovali si ho ako väčší kalendár, ktorý mohol byť použitý na predpovede synodických period všetkých viditeľných planét,” napísali autori výskumu.

Táto nová štúdia je kľúčovou súčasťou pochopenia toho, ako starí Mayovia študovali astronómiu, a súčasťou desaťročia trvajúceho úsilia o pochopenie zložitosti starovekých mayanských kalendárov. Podľa antropológov z Tulane University však existuje ešte veľa otázok a problémov, ktoré treba vyriešiť, aby sme mohli získať úplný obraz o tom, ako starí Mayovia chábali vesmír a jeho pohyb. Okrem toho treba ešte odhaliť, ako sa kalendár používal v praxi.

Mayova boli známi ako excelentní astronomovia a ich kalendáre boli veľmi presné. Ich kalendár, ktorý sa skladal z viacerých cyklov, umožňoval predpovedať rôzne astronomické javy, ako napríklad úplné zatmenia Slnka a Mesiaca či pohyb planét a hviezd na oblohe.

“Kalendáre sú pre nás dôležitým nástrojom na porozumenie tomu, ako naši predkovia chápali a vnímali svet okolo seba. Ale aby sme skutočne pochopili, ako Mayovia vnímali čas a vesmír, musíme sa snažiť rozlúštiť všetky ich kalendáre a pochopiť ich komplexitu a význam,” povedala Victoria Bricker.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre