Ako a kde umrel Ötzi? Archeológovia čiastočne menia akceptovaný príbeh najslávnejšej ľadovej múmie

Viac ako 30 rokov sa predpokladalo, že ľadový muž zomrel na mieste, kde ho našli. Situácia mohla byť úplne iná.

Vražda Ötziho bola zbabelá, no jej motív ostáva záhadou
Zdroj: © South Tyrol Museum o Archaeology via Wikimedia

Ötzi je meno takmer dokonalo zachovanej múmie, ktorú našli v roku 1991 v ľadovci Schnalsal v Ötztalerských Alpách. Ötzi má viac ako 5-tisíc rokov a považuje sa za jednu z najstarších prirodzených múmií. Senzáciou sa stal prakticky od jeho objavu a až po 31 rokoch výskumu vedci prinášajú viac odpovedí na otázku, ako a kde tento muž umrel.

Za novou štúdiou stojí vedecký tím z Nórska, Švajčiarska a Rakúska, uvádza portál ÖAW. Ötziho objavili aj s vybavením a najväčšou otázkou bolo, ako sa múmia uväznená v ľadovci, mohla zachovať tak dlho aj so všetkými nástrojmi, ktoré mal muž v dobe života so sebou. Pôvodne sa predpokladalo, že Ötzi na jeseň utiekol do priesmyku s poškodeným vybavením a potom zamrzol v rokline bez snehu, kde sa našli jeho pozostatky.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Po 31 rokoch od senzačného nálezu v Ötztalských Alpách dospela novo publikovaná štúdia k záveru, že pôvodné vysvetlenie toho, ako bol Ötzi zachovaný, sa nezhoduje s najnovším výskumom.“

Podľa novej štúdie však ľadový muž neumrel tam, kde ho výskumníci objavili. Nové dôkazy naznačujú, že zomrel niekedy na jar alebo v lete, nie na jeseň ako sa predpokladalo. Múmia spolu s artefaktmi, sa počas leta rozpustila a skĺzla na miesto, kde ho nakoniec objavili. Ötzi a jeho artefakty boli následne opakovane odkryté procesmi tavenia 1500 rokov po jeho smrti a možno aj neskôr. Výskumníci k týmto záverom prišli na základe rádiokarbónového datovania a iných analýz listov, semien, machu, trávy a hnoja nájdených v blízkosti jeho tela. Znamená to, že na rozdiel od predchádzajúcich predpokladov nebol okamžite a natrvalo pochovaný pod ľadom. Zároveň autori novej štúdie nenaši ani známky drastického ochladzovania podnebia v čase Ötziho smrti. Práve toto ochladzovanie pomáhalo vedcom vysvetliť, ako sa mohla múmia Ötziho zachovať tak dobre.

Spolu s Ötzim sa na nálezisku našiel odev, nedokončený luk, puzdro so šípmi, medená sekera, pazúrkový nôž a niekoľko kusov rastlín s kresacím kamienkom a pyritom na zapálenie ohňa (pozn. redakcie: Pyrit je kryštalizujúci minerál. Jeho názov je odvodený od slova oheň, pretože iskrí pri údere o niečo).

Predtým sa predpokladalo, že Ötziho niekto lovil, možno vlastní ľudia a podľa jednej teórie mohlo ísť aj o vraždu na objednávku. Nová štúdia spochybňuje aj toto tvrdenie. Poškodenie na vybavení sa totiž zhoduje s poškodením, ktoré vznikne vplyvom prírodných procesov. Hoci sa teória o boji nevylučuje, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vybavenie poškodilo vplyvom prírodných síl.

„Dnes už rozumieme tomu lepšie, ako ľadové polia vo vysokých nadmorských výškach ovplyvňujú archeologické nálezy,“ vysvetľuje Andrea Fischer glaciologička z Austrálskej akadémie vied spochybňujúc pôvodnú teóriu.

Aký je teda Ötziho príbeh?

Na šípoch, kabáte a noži sa však našli stopy krvi a v jeho tele sa našiel šíp. Hrot tohto šípu naznačuje, že ho zabili práve jeho vlastní ľudia. Podľa objavov autorov novej štúdie sa však konflikt mohol odohrať na úplne inom mieste, než kde Ötziho našli.

Múmiu objavili na počiatku 90. rokov a odvtedy sa odbory glaciológie a archeológie výrazne zlepšili. Ötziho priradili do obdobia holocén a autori nového výskumu veria, že tieto nové poznatky pomôžu objaviť aj ďalšie ľadové múmie. Toto prehodnotenie dáva nález Ötziho do súladu s obvyklými okolnosťami pre holocénne archeologické nálezy, vysvetľujú výskumníci. Nenašli sa totiž žiadne faktory, ktoré by z toho, ako bola múmia zachovaná, robili niečo výnimočné.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre