„Kryptu civilizácie“ pochovali v starom bazéne: Ľudia ju majú otvoriť v roku 8113. Čo v nej nájdu?

V rokoch 1937 až 1940 vedci uvažovali nad tým, ako si nás o tisíce rokov budú naši potomkovia pamätať.

Aký odkaz pre budúce generácie v sebe ukrýva Krypta civilizácie?
Zdroj: Wikimedia

Keď sa po prvýkrát otvorili egyptské pyramídy, historikov a archeológov zarazilo, ako málo informácií sa zachovalo po starovekých civilizáciách. Aby sa tejto chybe v budúcnosti predišlo, vedec menom Thornwell Jacobs prišiel so zaujímavým projektom, ktorý sa nazýva Krypta civilizácie.

Ide o vzduchotesnú komoru postavenú medzi rokmi 1937 a 1940. Jej domovom je univerzita Oglethrope v americkom štáte Georgia. Rozlohu má približne 57 metrov štvorcových a našli by ste v nej knihy, nahrávky, artefakty či iné veci, ktoré symbolizujú našu civilizáciu a vývoj naprieč 20. storočím. V Krypte civilizácie sa nachádzajú záznamy vedeckých poznatkov za posledných 6-tisíc rokov. Projekt sa dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov ako prvý skutočný pokus o zachovanie kultúry a vedomostí ľudí žijúcich v 20. storočí.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Projekt je výnimočný v tom, že sa krypta neotvorí až do roku 8113. Vo svojej podstate ide o jednu z prvých časových kapsúl, ktorá svojim rozmerom prekonáva všetky ostatné pokusy. Víziou zakladateľa Krypty civilizácie bolo poskytnúť ľuďom budúcnosti kryptu, ktorá by sa podobala na posledné miesto odpočinku veľkých egyptských faraónov. V tomto prípade by však budúci ľudia v krypte našli oddelené sekcie, v ktorých by sa nachádzali fyzické veci, knihy, nahrávky, či rôzne obrazy.

Projekt sa začal v roku 1937 a o tri roky neskôr Jacobs nadobudol pocit, že má všetky potrebné veci reprezentujúce život na Zemi za posledných 6-tisíc rokov. Vypočítal, že egyptský kalendár začal v dobe projektu pred 6 177 rokmi a preto by sa mala Krypta civilizácie otvoriť až o ďalších 6 177 rokov, teda v roku 8113. Kryptu vybudovali v plaveckom bazéne, ktorý sa nachádza v suteréne univerzity Oglethrope.

Odkaz pre budúcnosť

Počas práce na projekte si vedci uvedomili jazykovú bariéru medzi ľuďmi tej doby a hocikým, kto by kryptu objavil o 6-tisíc rokov neskôr. Vytvorili preto „jazykový integrátor“ –  zariadenie na ručný pohon, ktoré ukazuje rôzne objekty a prikladá im názov v anglickom jazyku. Zariadenie má zároveň fonograf, ktorý dané slovo povie nahlas.

Čo sa týka nahrávok v krypte by ste mohli nájsť aj hlasy svetových lídrov. Medzi nimi sa nachádza aj hlas Hitlera, Stalina, či Mussoliniho.  Počas projektu sa rozpútala aj druhá svetová vojna a v krypte možno na oceľových paneloch nájsť správy z prvého roku konfliktu. Jacobs nechal v krypte aj odkaz, ktorý je oveľa pesimistickejší, ako myšlienka celého projektu.

„Svet sa teraz snaží našu civilizáciu navždy pochovať, preto ju nechávame v tejto krypte pre vás,“ píše Jacobs.

Krypta teda nebude ešte pár tisíc rokov otvorená. Je však fascinujúce rozmýšľať nad tým, čo si o našom živote pomyslia ľudia budúcnosti.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre