Koniec heslám je na spadnutie. Nový spôsob prihlasovania sa do služieb klope na dvere. Ako bude fungovať?!

Už čoskoro nebudete musieť k prihlasovaniu využívať vaše heslo. Ku kľúčenke od Googlu pribudne aj prihlásenie cez Android.

ako zmenit heslo od Wi-Fi(1)
Zdroj: pngwing.com

Ako iste dobre viete, zvoliť si správne heslo do akejkoľvek služby môže byť celkom komplikované. Všetky tie podmienky ako malé a veľké písmená, číslice a špeciálne znaky. Každá služba si môže dať vlastné podmienky pre vytvorenie hesiel, čo nakoniec môže spôsobiť, že si svoje heslá nepamätáme. Okrem toho sa odporúča, aby sme ku každej jednej službe mali osobitné prístupové údaje, aby nebolo jednoduché ich prelomiť. Nie vždy sa toto však podarí a vytváranie hesiel je teda celkom komplikovaným úkonom. To by sa však podľa portálu androidpolice.com malo teraz zmeniť. Prihlasovať sa teda budeme môcť vďaka nášmu smartfónu, ktorý bude akýmsi prenosným kľúčom.

Heslo k nášmu účtu nahradí náš smartfón

Prihlásenie prostredníctvom hesiel je dnes najbežnejším spôsobom, aký využívame. Častokrát heslá dopĺňame aj o dvojfaktorové prihlásenie, pričom bežnou súčasťou prihlasovania vie byť aj prihlásenie prostredníctvom externých účtov. Rôzne služby nám tak ponúkajú využiť prihlásenie prostredníctvom Google účtu či Facebooku alebo iných služieb. Aj napriek tomu si musíme vytvoriť heslo, ktoré by sme si mali zapamätať. Po novom nám však naše počítače a konkrétne prehliadač Chrome umožnia prihlásenie prostredníctvom nášho zariadenia.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
prihlasovacie udaje
Zdroj: Unsplash.com (Markus Spiske), pngtree.com, Vosveteit

Heslo by sme si vďaka tejto zmene tak nemuseli pamäť vôbec. Bude ho chrániť koncové šifrovanie, ktoré sa bude vzťahovať na náš smartfón a aj prehliadač Chrome. A ako vlastne bude nová možnosť prihlasovania vyzerať? V prípade, že sa budeme do účtu prihlasovať prostredníctvom prehliadača Google Chrome, budeme môcť využiť prihlásenie prostredníctvom Androidu. Do nášho Android zariadenia nám príde požiadavka na prihlásenie bez hesla, pričom požiadavku môžeme potvrdiť alebo zamietnuť. Pre zvýšenie bezpečnosti budeme môcť využiť potvrdenie hesla pomocou biometrie, prípadne pomocou hesla nášho smartfónu.

Novú funkciu budú môcť testovať už prví používatelia

Možno aj vy už máte k dispozícii prístup k novému spôsobu prihlasovania, ktorý sa nevyžaduje heslo. Chceli by sme spomenúť, že prihlásenie bez hesla postupne prichádza do prvých zariadení a oficiálna podpora pre tento spôsob prihlásenia začína dnešným dňom. Rovnako však stojí za spomenutie to, že že nový spôsob prihlásenia prostredníctvom Android smartfónov je možný len vďaka prehliadaču Chrome v počítačoch a notebookoch. Iné prehliadače zatiaľ túto novinku nepodporujú a zatiaľ nevieme určiť či vôbec v budúcnosti budú.

Nájde kontroverzná funkcia v prehliadači Chrome svoje využitie?
Zdroj: Vosveteit.sk

Rovnako však treba spomenúť, že okrem prehliadača Chrome budeme potrebovať aj Android smartfón. Zariadenia s operačným systémom iOS, prípadne HarmonyOS nový spôsob prihlasovania nepodporujú a heslo tak budete musieť stále využívať. V každom prípade ide o skvelú funkciu, ktorá by v budúcnosti mohla veľmi uľahčiť používanie technológií a prispieť k väčšiemu zabezpečeniu údajov.

Využijete tento nový spôsob prihlásenia aj vy? Alebo sa budete prihlasovať stále starším spôsobom? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre