AKTUÁLNE: Podvodníci to skúšajú cez SMS. Na tieto správy nereagujte, inak vám môžu vybieliť účet!

Podvodníci spustili veľkú SMS kampaň.

aktualna tema hacker peniaze
Zdroj: Vosveteit.sk, Freepik.com

Hackeri a podvodníci neustále hľadajú nové spôsoby, ako získať výhodu na úkor nič netušiacej obete. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s podvodnými e-mailmi alebo telefonátmi, ktoré sa v posledných týždňoch rozmáhajú ako huby po daždi. Spomenúť môžeme napríklad „Falošného bankára“, kedy útočník pomocou sofistikovaných metód, dokáže vytiahnuť z vás peniaze. Nejde ale o ojedinelý podvod.

Najnovšie Polícia SR prostredníctvom svojej Facebook stránky upozorňuje na ďalší a nemenej nebezpečný podvod. Tentokrát útočníci využívajú SMS správy. Ide o mobilný phishisng, ktorý sa odborne volá smishing. Táto metóda je síce pomerne neznámou a mladou, ale o to úspešnejšou. Dôvodom je, že s týmto typom správ reagujeme oveľa viac, ako je to v prípade e-mailovej komunikácie, ktorú mnohí zvyknú i odignorovať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Tento typ správ odignorujte. Vyhneme sa tak problémom!

Polícia konkrétne upozorňuje na to, že vo veľkej miere sa distribuujú medzi používateľov telefónov falošné bankové správy. V nich sa častokrát píše, že váš účet bol zablokovaný. Rovnako ale v správe môže byť aj iný text, ktorý vás vyzýva k okamžitej interakcii. Môže ísť napríklad o zastavenie platby, či overenie vašej identity a podobne.

V týchto správach býva najčastejšie vložená URL adresa, ktorá vás presmeruje na falošnú stránku, kde je potrebné z vašej strany zadať platobné údaje z karty. Táto podvodná stránka je často na prvý pohľad nerozpoznateľnou od webovej stránky banky. Ako to ale spravíte, tak odovzdáte hackerom citlivé údaje, ktoré môžu zneužiť na zrealizovanie platby.

„Tvária sa ako bankové SMS správy, no v skutočnosti vás chcú len vystrašiť. Kto by nespozornel, keby videl správu, že sa k svojim peniazom viac nedostane? Snáď každý. To si veľmi dobre uvedomujú aj podvodníci, ktorí sa snažia využiť to, že vás privedú do stresovej situácie.“, prízvukuje Polícia.

Pre mnohých môže byť poslednou ručnou brzdou verifikačná SMS správa, ktorou je potrebné potvrdiť platbu. Tento kód, ktorý vám príde, určite nikde nevkladajte a ani nezdieľajte. Ak tak spravíte, autorizujete platbu. Je ale potrebné podotknúť, že v mnohých prípadoch banky tento typ správy neposielajú. Preto je potrebné, aby ste boli obozretní.

„Každá banka na Slovensku má svoju mobilnú aplikáciu, ktorá je určená na spravovanie financií vo vašich telefónoch. Keď existuje aplikácia, na čo by ste sa potom mali cez mobil prihlasovať na www stránku? Už v tomto momente to zaváňa podvodom. Žiadna banka vám v žiadnom prípade nebude posielať linky, kam treba kliknúť. Ak vidíte niečo takéto v SMSke, viete, že nikto váš účet nezablokoval, ale že ide o podvod.“, dopĺňa policajný zbor.

Ak ste vyplnili vaše bankové údaje a bez ohľadu na to, či ste platbu autorizovali alebo nie, vám odporúčame vymeniť vašu bankovú kartu za novú, aby ste sa vyhli budúcim problémom. Dôvodom je, že následne sa môžete stať obeťou hackerov potom, ako sa vám dostanú do smartfónu napríklad prostredníctvom škodlivej aplikácie. Viacero typov týchto aplikácií je totiž schopných čítať upozornenia alebo SMS správy, vďaka ktorým sa neskôr vedia dostať k autentifikačným kódom.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre