Koľko času strávite za obrazovkou smartfónu? Takto jednoducho si to viete skontrolovať

Za obrazovkou smartfónu strávime denne kopec času. Ustrážte si tento čas pomocou šikovnej funkcionality v systéme Android.

cas straveny pred obrazovkou smartfonu
Zdroj: flickr.com (HS You) unsplash.com (Veri Ivanova)

Smartfóny mnohokrát využívame častejšie, než taký počítač alebo televízor. Všetkého ale veľa škodí a nie je tomu inak ani pri tomto druhu obrazovky. O hodinách presedených za počítačom sa hovorí pomerne často, no čas strávený na mobile je trochu odsúvaný na kraj. Najčastejším dôvodom je to, že na smartfón sa počas dňa pozeráme mnohokrát, no v krátkych časových intervaloch. To v nás následne nevyvoláva pocit, že na ňom trávime mnoho času. V konečnom súčte to ale vie byť viac, ako 8 hodín strávených za počítačom. Aj preto treba mať o týchto veciach prehľad. No a systém Android tieto štatistiky ponúka spolu s niekoľkými užitočnými funkciami.

Skontrolujte si čas strávený na mobile

Čas, ktorý strávite za obrazovkou smartfónu, pre vás operačný systém Android zráta sám a táto funkcia je zapnutá automaticky. Na začiatok vás ale musíme varovať, že ide o nekompromisnú funkcionalitu a ak ju využijete po prvýkrát, tak to pre vás bude zrejme poriadne prekvapenie. Samotnú funkcionalitu nájdete v Nastaveniach pod názvom Digitálna rovnováha a rodičovská kontrola.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
android digitálna rovnováha 1
Zdroj: vosveteit.sk

Po otvorení danej sekcie sa vám zobrazí koláčový graf s jednotlivými aplikáciami, ktoré ste v daný deň používali. V jeho strede je zároveň zobrazený celkový čas, ktorý ste strávili za obrazovkou telefónu. Pod grafom nájdete ďalšie zaujímavé údaje ako počet odomknutí zariadenia a počet upozornení, ktoré ste obdržali. Tieto údaje vám vedia napovedať v tom, ako veľmi vás váš smartfón počas dňa vyrušuje. Tu ale zďaleka nekončia možnosti tejto funkcionality.

android digitálna rovnováha 2
Zdroj: vosveteit.sk

Strážte si čas strávený za obrazovkou

Okrem základných údajov o používaní smartfónu vám digitálna rovnováha ponúka pár nástrojov, ktorými si viete kontrolovať, prípadne obmedziť čas strávený za obrazovkou. Kliknutím na Hlavný panel si viete nastaviť to, aká informácia sa vám bude zobrazovať na mieste grafu. Zároveň v tejto sekcii aj nájdete presnú minutáž toho, koľko ste s ktorou aplikáciou strávili času. Pri týchto aplikáciách si zároveň viete nastaviť časovač. Po uplynutí daného času sa zablokuje prístup k danej aplikácii a vy ju nebudete môcť otvoriť ani z nej nebudete dostávať upozornenia. Zablokovanie sa dá samozrejme rýchlo vypnúť, no časovač vám vie pomôcť vtedy, keď v konkrétnej aplikácii trávite príliš veľa času.

hlavný panel digitálna rovnováha
Zdroj: vosveteit.sk

Za zmienku určite stojí aj režim večierky, pri ktorom sa vám napríklad zapne režim nerušiť či vypnú farby obrazovky. Režim večierky si ale viete nastaviť úplne podľa seba.

režim večierky
Zdroj: vosveteit.sk

Zaujímavý je aj režim sústredenia, ktorý si viete zapnúť pri učení alebo pri práci. Zo zoznamu si vyberiete rušivé aplikácie a po zapnutí daného režimu z vybraných aplikácií nedostanete upozornenia.

režim sústredenia
Zdroj: vosveteit.sk

Určite preto v nastaveniach zájdite do sekcie Digitálna rovnováha a rodičovská kontrola. Pevne veríme, že vám funkcionalita pomôže k lepšej správe času stráveného za obrazovkou smartfónu.

Koľko času stráveného za obrazovkou je už veľa?

Pýtate sa, koľko času za obrazovkou je už veľa? V tomto prípade sa nedá hovoriť, že stráviť XY hodín za obrazovkou smartfónu je v poriadku, pričom ďalších XY hodín ste aj za obrazovkou počítača. Preto treba čas strávený pred obrazovkou brať ako celok. Nedávna štúdia odhalila, že ľudia, ktorí strávili v priemere 6 a viac hodín pred obrazovkou nejakého zariadenia denne (telefónu, TV, počítača a podobne), tak mali vyššiu tendenciu upadnúť do depresie. Samozrejme, tento čas treba brať na priemernú osobu a môže sa mierne líšiť od človeka k človeku.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre