Vyšší počet megapixelov alebo veľkosť snímača kamery? Čo je podstatné pri výbere dobrého fotomobilu?

Počet magapixelov snímača kamery nie je všetko. Nenechajte sa nachytať trikmi predajcov a pozrite sa aj na veľkosť samotného snímača.

kamera smartfonu megapixely vs velkost snimaca
Zdroj: YouTube (True View), Vosveteit.sk

Dnešní výrobcovia smartfónov sa predbiehajú v tom, koľko megapixelov získajú ich kamery smartfónov. Nie je tomu totiž tak dávno, kedy sme v smartfónoch mohli vidieť najviac 12 megapixelov, no dnes už bežné snímače prinášajú do smartfónov aj 108mpx. A to zatiaľ nespomíname ani pripravované smartfóny s 200 megapixelmi, ktoré by na trh mali prísť už v dohľadnej dobe. Nie vždy však pre kameru smartfónu znamená vyšší počet megapixelov kvalitnejšiu kameru alebo lepšie snímky. Dôležitá je aj veľkosť snímača, ako však tieto dva parametre spolu súvisia? Odpoveď nám prináša portál makeuseof.com a my sa na ňu teraz pozrieme spoločne.

Sú megapixely v kamere dôležité?

Vzhľadom k tomu, že jednotlivé pixely zachytávajú svetlo, jeden by si povedal, že vyšší počet megapixelov môže znamenať, že snímky budú kvalitnejšie. Vyšší počet megapixelov nám však môže pomôcť napríklad pri veľkosti snímky. Ak by sme totiž využili len 8mpx snímač kamery, tak by sme mohli vytvoriť snímku s veľkosťou len 8×10″ predtým, ako by snímka začala pôsobiť neprirodzene a rozmazano. Napriek tomu počet megapixelov nie je úplne všetko. Priemerný smartfón totiž ponúka snímače s vyšším počtom megapixelov, ako by sme reálne potrebovali.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Huawei P40 Pro_detail kamery
Zdroj: Vosveteit.sk

V skutočnosti totiž aj dnešné lepšie kamery napríklad od spoločnosti Canon ponúkajú snímače s 24 alebo dokonca len 20 megapixelmi. To je oveľa menej ako priemerný lacný smartfón so 64 megapixelmi, prípadne až 108 megapixelmi alebo aj viac. Aj profesionálne kamery od spoločnosti Hasselblad prinášajú 50 megapixelové snímače, čo sa môže vyrovnať dnešným vlajkovým lodiam v smartfónoch. Počet megapixelov teda nie je všetko, úzko s nimi súvisí aj veľkosť snímača.

Ako veľkosť snímača kamery vplýva na kvalitu snímok

Mali by sme si uvedomiť, že pixely sa nachádzajú v snímačoch. ak by sme sa teda snažili umiestniť 108 miliónov pixelov do snímača kamery s veľkosťou 1/1.33″, tieto pixely by museli byť extrémne malé. A ak zmenšíme veľkosť pixelov, automaticky zredukujeme aj množstvo svetla, ktoré snímač zachytí. To môže automaticky zasiahnuť kvalitu snímok napríklad zvýšeným šumom na snímke, nižšou kvalitou snímky v horších svetelných podmienkach alebo menšou plochou, ktorú snímač môže zachytiť.

kamera smartfonu
Zdroj: unsplash.com (Khoa Nguyen)

Jedinou výhodou menších snímačov kamery je to, že sú lacnejšie a tak aj lacnejší model môže využiť lepšie možnosti pre fotografovanie. Samozrejme, platí len za určitých podmienok. Napríklad ak objekt, ktorý snímame, je dobre osvetlený a snímač nemusí „vyťahovať“ svetlo. Rovnako sa môžu nachádzať aj v kompaktnejších smartfónoch, keďže zaberú menej miesta. Nie vždy sa musíme však hnať za vyšší počtom megapixelov v smartfónoch. Lepším riešením je pre nás väčší snímač s primeraným počtom megapixelov.

Dobrým príkladom môžu byť telefóny iPhone, kedy iPhone 11 Pro Max má veľkosť pixelov 1,4 µm, zatiaľ čo iPhone 12 Pro Max má snímač s pixelmi 1,7 µm. iPhone 13 Pro Max má ešte väčšiu veľkosť pixelov 1,9 µm, čo z neho robí pravdepodobne jeden z najlepších telefónov s fotoaparátom súčasnosti. Len pre zaujímavosť, hlavný snímač kamery telefónu iPhone 13 Pro Max má 12 megapixelov.

Rovnako treba aj myslieť na proces, ktorý prebieha po zaznamenaní snímky. Softvér a umelá inteligencia spravia veľa aj v otázke kvality snímky.

„Mnoho výrobcov telefónov používa počet pixelov, aby zaujali potenciálnych kupcov. V skutočnosti však nie sú dobrým ukazovateľom kvality.“

Koľko megapixelov má kamera vášho smartfónu? A aká je vaša spokojnosť s kamerou smartfónu? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre