Ako ovplyvňuje Mesiac život na Zemi? Množstvo organizmov je naňho odkázaných

Mesiac sprevádza našu planétu prakticky od jej vzniku a výrazne ovplyvnil jej evolúciu.

Ako ovplyvňuje Mesiac život na zemi?
Zdroj: Unsplash (Mathyas Kurmann) NASA, Úprava: Vosveteit.sk

Mesiac sprevádza našu planétu prakticky od začiatku. Podľa akceptovaných teórií vznikol krátko po formácii Zeme z trosiek ktoré ju obiehali po kolízii s masívnou planétou Theia. Existoval naprieč celou evolučnou históriou života, preto nie je žiadnym prekvapením fakt, že mnoho organizmov svoj život prispôsobuje lunárnym cyklom.

Vedci z Natural History Museum vysvetľujú, že nás naša prirodzená družica ovplyvňuje troma výraznými spôsobmi – svetlom, časom a prílivom/odlivom. Predovšetkým vtáky používajú Mesiac na navigáciu počas migrácie. Iné živočíšne druhy synchronizujú svoje reprodukčné cykly s tými lunárnymi.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Mesiac na život vplýva aj inak. Pre určitú skupinu organizmov slúžia mesačné cykly ako hodiny, podľa ktorých sa riadia. Na rozdiel od cirkadiáneho rytmu sú mesačné cykly nenápadnejšie, no určitá skupina organizmov sa môže riadiť aj cirkadiánymi aj cirkalunárnymi cyklami.

Živočíchy druhu Talitrus saltator majú napríklad „dva kompasy“ vďaka ktorým sa vedia orientovať. V prostredí v akom žijú stačí len jedna chybička a ostali by vyplavené na pláži alebo uviaznuté v hlbokom mori. Ich dva kompasy – slnečný a lunárny, im hovoria, kedy sa majú schovávať a kedy je vhodná doba vykuknúť spod dna a ísť hľadať potravu.

Ďalším príkladom života závislého na lunárnom cykle je Veľká koralová bariéra. Hoci ich rozmnožovanie závisí od množstva faktorov, vždy sa odohráva medzi októbrom a decembrom a to hneď po splne.

Hoci nemáme riadne vedecké dôkazy o tom, že Mesiac je schopný ovplyvniť našu náladu, tak pravdepodobne ste sa s týmto už stretli. V prípade rastlín je ale situácia opačnou. Ephedra foeminea je stredomorskou rastlinou, ktorá je tiež známou aj ako Mormonský čaj. Rastlina uvoľňuje svoj peľ iba vtedy, keď je Mesiac v splne.

Príliv a odliv

Prílivy a odlivy sú najvýraznejším prejavom Mesiaca a živočíchy sa musia na zmeny vodnej hladiny prispôsobiť, hlavne ak žijú v regiónoch s výraznými prílivmi alebo odlivmi. Príkladom môžu byť druhy vodných slimákov žijúce na pobrežiach Spojeného kráľovstva. Jednu chvíľu sa nachádzajú mimo vody, zatiaľ čo druhú sú úplne pod hladinou.

Mesiac ovplyvňuje život na Zemi aj svetlom. Množstvo živočíchov sa naučilo orientovať sa podľa mesačného svitu a niektoré organizmy sa na základe svetla Mesiaca rozmnožujú. Príkladom živočícha odkázaného na mesačný svit je druh hovnivála Scarabaeus zambesianus. Ten používa polarizáciu mesačného svetla na to, aby sa udržal v rovnej línii.

Pre tohto živočícha je dôležité, aby sa dostal do úkrytu čo najskôr, ako je to možné. Ak si nájde guľôčku hnoja, je terčom nielen pre predátorov, ale aj pre iných hovniválov, ktorí mú môžu guličku zobrať. Ak tieto živočíchy nemajú vhodný druh svetla, začnú sa točiť v kruhu.

Úroveň svetelného smogu neustále rastie a v tomto smere si vedci všimli, že nočné živočíchy môžu byť umelým svetlom pomýlené. Problém nastáva, ak sú niektoré živočíchy na mesačný svit doslova odkázané. Podľa najnovších údajov dosiahlo svetelné znečistenie tak výraznú hodnotu, že až 55% obyvateľov Spojeného kráľovstva nedokáže vidieť mliečnu dráhu na oblohe.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre