Správny displej si nevie vybrať každý: Pozrite sa, ako si vybrať smartfón s displejom, aký určite neoľutujete!

Vyberte si správny displej pre váš nový smartfón a nezabudnite na tieto parametre, ktoré by mal mať. Svoju kúpu tak určite neoľutujete.

Redmi K20 Pro displej (1)
Zdroj: Youtube (Majster Pirzu.)

Keď chytíme náš smartfón do ruky, prvá vec čo nás zaujíma je náš displej. Práve s ním máme bezprostredný kontakt a aby sme so smartfónom vedeli správne pracovať, potrebujeme ho mať čo najlepší. Na trhu však máme veľké množstvo smartfónov s množstvom rôznych displejov, ktorých parametre sa líšia. Či už sa rozprávame o rozličných paneloch, ktorých zobrazovacia technológia je rôzna alebo sa pozeráme na obnovovaciu frekvenciu, či jeho rozlíšenie. Aj displeje majú rôzne parametre a ak si chceme vybrať správny smartfón či už na bežné používanie alebo na hranie a náročnejšie úkony, mali by sme hľadieť aj na ne. A my sa s vami teraz pozrieme na to, čo všetko by sme si mali všímať.

Najskôr sa pozeráme na to, o aký panel ide

Určite ste už niekedy počuli o AMOLED paneloch, či IPS LCD displejoch. Ide o najčastejšie typy displejov, aké na trhu nájdeme. Rozdiel medzi nimi je výrazný, keďže IPS LCD panely nájdeme skôr v lacnejších smartfónoch. Tieto displeje sú menej šetrné na energiu, keďže pri rozsvietení displeja rozsvietia celý panel a nielen pixely. Pri takomto displeji nemôžeme rátať s funkciou Always On displej, keďže by sa náš smartfón rapídne vybíjal. V každom prípade však ide o lacnejšie riešenie displeja, ktoré dokáže cenu smartfónu držať na prijateľnej úrovni.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Samsung Galaxy S22_recenzia_displej_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Opakom k IPS LCD displejom sú AMOLED a OLED panely, ktoré prinášajú viacero výhod, no sú cenovo nevýhodnejšie. Tieto displeje sú o niečo tenšie a rovnako aj flexibilnejšie. Z tohto dôvodu ich môžeme vidieť aj v skladateľných smartfónoch. Navyše namiesto celého panelu rozsvietia len potrebné pixely a tam, kde je čierna na pozadí, sa jednoducho pixely nerozsvietia. Práve pri tomto displeji sa odporúča pre úsporu aktivovať si tmavý režim smartfónu a využiť aj možnosť Always On displeja. AMOLED, či OLED displej nám umožňuje využiť aj snímač odtlačkov prstov pod ním, keďže je tenší a biometriu zvláda skenovať s vysokou presnosťou.

Rozlíšenie displeja by sme mali sledovať taktiež

Ďalším parametrom, na ktorý by sme sa mali zamerať, je rozlíšenie displeja, ktoré nám referuje, koľko pixelov sa nachádza v displeji. Štandardne dnešné smartfóny ponúkajú zväčša rozlíšenie 1920×1080 pixelov, teda FullHD rozlíšenie. Na trhu však dnes nájdeme aj 2K (2560×1440 pixelov) alebo 4K (3840×2160 pixelov) displeje. Od rozlíšenia sa následne ráta aj hustota pixelov a keďže každý z nás by chcel čo najvernejší obraz a čo najlepšie zobrazenie obsahu, mali by sme siahať po smartfóne, ktorý má displej s čo najväčšou hustotou pixelov známou aj ako PPI (pixel per inch = pixel na palec). Na druhej strane treba uviesť, že čím viac pixelov displej má, tak tým viac energie míňa. Je teda na každom, čo preferuje.

Poco M4 Pro 5G_displej_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Pri vernosti zobrazenia ešte chvíľu zostaneme a spomenieme si aj na počet farieb. Nemali by sme zabúdať na to, že rôzne displeje ponúkajú iné spektrum farieb a čím viac farieb displej prináša, tým je pre nás lepšie. Niektoré modely môžu ponúkať menej farieb, iné zasa viac a ak chceme verné zobrazenie obsahu, nemali by sme zabúdať ani na farby. Okrem farieb by sme si mali všímať aj podporu zobrazovania Dolby Vision, HDR10+, či iných technológií, ktoré nám podporujú vernejšie zobrazenie farieb a obsahu.

Vyššia obnovovacia frekvencia je pre displej výhodou

Konečne sa však dostaneme aj k dnes často spomínanej vyššej obnovovacej frekvencii displeja. Ešte pred rokom bolo celkom bežné, že smartfóny podporovali len 60Hz obnovovaciu frekvenciu. Technológie však idú vpred a dnes už aj lacnejšie modely ponúkajú aspoň 90Hz displej. Čím väčšia obnovovacia frekvencia, tým plynulejšie nám bude smartfón zobrazovať náš obsah či animácie. Nie je ničím nezvyčajným, že vlajkové lode a herné smartfóny ponúkajú až 120Hz či 144Hz displej.

Xiaomi 12 Pro displej
Zdroj: Vosveteit.sk

Nezabudnime však na to, že vyššia obnovovacia frekvencia je náročnejšia na batériu. Práve preto si všimnime aj to, či náš smartfón neponúka náhodou technológiu LTPO, teda možnosť adaptívnej obnovovacej frekvencie s poklesom až na 1Hz. Takúto frekvenciu môže smartfón využiť napríklad pri Always On či nepotrebných animáciách. Myslieť by sme mali aj na vzorkovaciu frekvenciu displeja, ktorá by mala byť taktiež vo vyšších číslach. Udáva sa v Hz a značí nám to, ako rýchlo dokáže displej reagovať na náš dotyk.

Keď už si vyberáme smartfón, všimnúť by sme si mali aj ochranu displeja. Drahšie modely dnes ponúkajú Corning Gorilla Glass Victus, čo je najnovšia generácia ochrany displejov. Lacnejšie a staršie modely môžu pokojne ponúkať Corning Gorilla Glass 3 či 4, čo je úplne v poriadku.

Všímate si parametre displeja pri výbere nového smartfónu? A aký je váš aktuálny displej? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre