Waze, či Google Mapy? Toto sú dôvody, prečo by ste mali uprednostniť Waze. Ktorú navigáciu používate vy?

Google síce vlastní Waze, no napriek tomu aplikácia Mapy v mnohých smeroch zaostáva za Waze. Ktoré funkcionality to sú?

Waze a Google Mapy
Zdroj: unsplash.com (Wilhelm Gunkel), Vosveteit.sk

Už je tomu 9 rokov, čo Google odkúpil firmu Waze, ktorá mala vlastnú navigačnú aplikáciu s množstvom užitočných funkcií. Cieľom bolo hlavne vylepšiť ich vlastnú aplikáciu Mapy. A tak sa aj stalo. Množstvo funkcionalít aplikácia Google Mapy prevzala, prípadne ich chystá do svojho repertoáru pridať. Napriek tomu ale existujú funkcionality, ktoré Google neprebral a v ktorých má Waze prakticky navrch.

Naplánovanie jazdy

Napriek tomu, že cez Google Mapy si viete dopodrobna obzrieť plánovanú trasu, ktorú idete absolvovať, tak stále si ju neviete časovo naplánovať tak, aby ste došli v stanovenom čase. Túto funkcionalitu Waze má a taktiež vás upozorní na to, kedy je potrebné vyraziť.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Waze_naplanovanie najvhodnejsie casu_2
Zdroj: Vosveteit

Zobrazenie spoplatnených ciest

Plánovanie trasy s ohľadom na rôzne poplatky je oveľa lepšie v aplikácií Waze. Viete si totiž zobraziť aj to, či sú trasy spoplatnené a taktiež to, koľko vás daná cesta bude stáť. Vy sa tak jednoducho viete napríklad rozhodnúť pre inú, lacnejšiu alternatívu. Túto funkcionalitu ale Google už vo vybraných regiónoch spúšťa a zrejme sa jej postupne dočká celý svet.

Waze vypnutie spoplatnenych ciest_3
Zdroj: Vosveteit

Pridanie zaplatených mýt/známok

Čo sa týka informácií ohľadne poplatkov, tak má Waze jednoznačne navrch. Okrem spoplatnených ciest si totiž viete v nastaveniach pridať vami zaplatené známky a mýta. Navigácia následne tieto informácie zoberie do úvahy pri plánovaní cesty a dané poplatky už nebude započítavať.

Policajné hliadky

V Google Mapách nás aplikácia informuje o rôznych uzáverách ciest, no informácie ohľadom policajných hliadok nemáme. Táto informácia vie byť užitočná aj pri plánovaní ciest, hlavne ak nechcete zaznamenať žiadne zdržanie.

Waze informacie o policajnych hliadkach
Zdroj: Vosveteit.sk

Zmena cien pohonných hmôt

Pri dnešných cenách pohonných hmôt si človek dvakrát rozmyslí to, kde natankuje. Aj preto je sledovanie týchto cien mimoriadne dôležité. Waze tieto ceny ukazuje, no nemusia byť vždy aktuálne. Ale vďaka širokej komunite, sú pomerne často aktualizovanými. Okrem iného ceny viete manuálne upravovať aj vy.

Cena benzinu Waze
Zdroj: Vosveteit.sk

Varovanie na prekročenie rýchlosti

Aj Google Mapy nás na takéto prekročenie rýchlosti vedia upozorniť, no Waze to vie vykonať aj pomocou zvukového upozornenia, ktoré je pri riadení vozidla oveľa viac praktické. V nastaveniach si taktiež viete zmeniť limit, pri ktorom vás má aplikácia upozorniť.

Waze upozornenia na prekrocenie rychlosti
Zdroj: Vosveteit

Ktorú navigáciu používate vy a prečo? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre