Ľudstvu chýba len „krôčik“ k tomu, aby opustilo Zem, tvrdí nová štúdia: Ak sa nám to ale nepodarí, draho zaplatíme

Vedci z NASA's JPL vypracovali ponurú štúdiu, ktorá nás varuje pred možnou budúcnosťou našej civilizácie.

Podľa tejto novej štúdie ľudstvo opustí našu Zem už o 200 rokov.
Zdroj: Flickr (Robert Couse-Baker)

Nedávno publikovaná štúdia ponúka naozaj ponurý pohľad do našej budúcnosti. Podľa jej autorov sa naša civilizácia nachádza v bode, kedy buď ľudstvo nájde spôsob, ako bezpečne získať energiu, potrebnú na opustenie našej planéty, alebo naša civilizácia zanikne v globálnej katastrofe, píše portál Live Science.

Autormi novej štúdie sú vedci z NASA’s Jet Propulsion Laboratory, ktorá okrem apokalyptických vízii ponúkajú aj svetielko nádeje. Ak je ľudstvu súdené opustiť našu planétu, tak to zvládne za najbližších 200 rokov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Naša Zem je len malou bodkou uprostred temnoty. Naše chápanie fyziky nám už dlhšie naznačuje to, že sme na tejto bodke uväznený s obmedzenými zdrojmi,“ Vysvetľuje vedúci štúdie Jonathan Jiang.

Čaká nás ale neľahká úloha, aspoň podľa autorov znepokojivej štúdie. Na to, aby ľudstvo malo šancu prežiť a opustiť našu planétu potrebuje nielen prejsť na obnoviteľné zdroje energie, no zároveň zaručiť, aby tieto zdroje, napríklad jadrová energia, neboli zneužité na zlé účely. Pri prechode z fosílnych palív budú najkritickejšie najbližšie desaťročia a ak tento prechod ľudstvo úspešne zvládne, možno bude mať šancu prežiť.

Prechod z fosílnych palív

Práca vedcov z NASA sa objavila na portáli ArXiv. Pri jej vypracovaní sa autori riadili rámcovým dohovorom OSN o zmene klímy, v ktorom sú popísané dôsledky bezohľadného spaľovania fosílnych palív. V dohovore sa píše, že ľudstvo by malo čo najskôr prejsť na jadrovú energiu alebo iné obnoviteľné zdroje energie. Ak sa tak nestane, poškodenie zemskej biosféry bude tak veľké, že sa nám ho už nepodarí napraviť.

V rámci štúdie vypracovali plán pre ľudstvo, ktorý by umožnil našej civilizácii prežiť a prípadne aj opustiť našu rodnú planétu. Vedci sa opierali o Kardaševovu škálu, ktorá určuje vyspelosť civilizácie na základe množstva energie, ktorú daná civilizácia spotrebuje. Ľudstvo sa zatiaľ na tejto škále nenachádza, no naša spotreba energie každým rokom rastie.

Autori štúdie vo svojej práci predpokladali, že ak ročne porastie využívanie jadrovej energie a iných obnoviteľných zdrojov o približne 2.5%, za najbližších 20 až 30 rokov by mohli obnoviteľné zdroje úplne nahradiť fosílne palivá. Následne môže naša civilizácia produkovať oveľa vyššie množstvo energie bez toho, aby sme zaťažovali zemskú biosféru. Ďalší vývoj už spočíva na tom, či energetická spotreba porastie rovnakým tempom ako doteraz. Ak áno, na Kardaševovu škálu by sa ľudstvo mohlo dostať v roku 2371.

Autori štúdie priznávajú, že sa ich práca do veľkej miery zakladá na predpokladoch. Vedci museli predpokladať napríklad to, že v budúcnosti nájdeme spôsob, ako sa bezpečne vysporiadať s odpadom. Zároveň predpokladali, že schopnosť produkovať vyššie množstvo energie nepovedie ku katastrofe. Teória veľkého filtra totiž hovorí, že v určitom bode musia inteligentné civilizácie čeliť katastrofe. Tá rozhodne o tom, či daná civilizácia zanikne, alebo nájde spôsob ako prežiť.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre