Sme sami v Mliečnej dráhe? Astronómovia preskúmali milióny sústav, no dobré správy neprinášajú

Nová stúdia je najnovšou v pátraní po inteligentnom živote. Ani po deviatich rokoch nemáme odpoveď.

ufo vesmir
Zdroj: Pixabay.com (tombud)

Nachádza sa v našej Mliečnej dráhe okrem nás ešte iná inteligentná civilizácia? Na túto otázku sa pokúšal nájsť aj nový výskum, no jeho výsledky rozhodne nepotešia. Astronómovia preskúmali niekoľko miliónov hviezd, no nepodarilo sa im objaviť žiaden dôkaz o existencii inteligentného života mimo našej planéty, informuje portál IFL Science.

V skutočnosti ale nejde o jednu masívnu štúdiu, ale o niekoľko na seba nadväzujúcich prác. Astronómovia svoje výsledky publikovali posledných deväť rokov a každá práca sa zameriavala na inú časť našej galaxie, Mliečnej dráhy. Posledná časť projektu bola publikovaná len nedávno na portáli arXiv a momentálne sa čaká na jej recenziu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedci po mimozemskom živote pátrali pomocou austrálskeho teleskopu Murchinson Widefield Array. Zameriavali sa na technologické stopy, javy ktoré by prezrádzali využívanie moderných technológií, napríklad rádiovej komunikácie. Medzi technologické stopy sa môže radiť naozaj veľké množstvo vecí, no astronómovia sa tentokrát zameriavali na nízkofrekvenčné rádiové vlny. Veria, že tieto vlny budú jedným z prvých signálov, ktoré bude mimozemská civilizácia vysielať.

„Nízkofrekvenčné rádiové vlny sa využívajú aj u nás na Zemi v FM rádiách. Aby mohli iné civilizácie takýto signál vyprodukovať, stačí im postaviť len veľký tanier. Predpokladáme, že ak by sme zachytili rádiové vlny inej civilizácie, pravdepodobne by to bolo vysielanie silného vojenského satelitu,“ píšu astronómovia vo svojej práci.

V poradí ide už o štvrtú štúdiu vedcov. Predchádzajúce práce sa pozreli do galaktického jadra, potom do molekulárneho oblaku Orion a následne do pozostatku supernovy Vela. V poslednej práci sa vracajú späť do galaktického jadra, tentokrát však skúmali väčšiu časť oblohy.

Nachádza sa život v jadre našej galaxie?

Jadro Mliečnej dráhy nie je práve ideálnym miestom pre život. Teda minimálne pre život, ako ho poznáme my. Na jednu stranu sa tu nachádza väčšie množstvo hviezd a tým pádom aj obývateľných planét, avšak menšia vzdialenosť medzi hviezdami môže v prípade katastrofy ľahšie ovplyvniť aj planéty v inej sústave. Ideálnym príkladom je explózia supernovy. Vlna nebezpečného žiarenia by v tomto prípade mohla zasiahnuť aj vedľajšie sústavy a planéty.

Napriek tomu je vnútorná časť galaxie miestom, kde sa môže nachádzať najväčší počet obývateľných svetov, vzhľadom na hustotu hviezd v tomto regióne. Preto sa vedci rozhodli zamerať svoje úsilie na 144 sústav s vlastnými exoplanétami. Keď prvotný prieskum nepriniesol žiadne výsledky, astronómovia išli „naslepo“. Vybrali si 3.3-miliónov hviezd, pri ktorých hľadali známky života.

„Nenašli sme žiadne stopy technologicky vyspelej civilizácie,“ zhrnuli autori štúdie svoje výsledky v jednej vete.

Hoci nás výsledky ich práce nepotešia, v žiadnom prípade nejde o dôkaz toho, že sme vo vesmíre sami. Inteligentný život sa môže ukrývať v ešte nepreskúmanej časti galaxie, alebo sme jednoducho ešte neprišli na správne technológie, ktoré by nám ho pomohli objaviť.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre