Ako odstrániť GPS súradnice z fotografií, ktoré zdieľate? Určite to nepodceňujte a chráňte si svoje súkromie

Pri fotení nezachytávame len pekné obrázky, ale aj našu polohu. Pozrite sa, ako môžete z fotografií odstrániť GPS súradnice.

GPS_fotografia_1
Zdroj: unsplash.com (Priscilla Du Preez), pngegg.com

V dnešnej dobe sa veľmi často hovorí o súkromí používateľov hlavne na internete. Technologickí giganti sú nesmierne vynaliezaví a reklamu na používateľa vedia zacieliť takmer čohokoľvek. Jedným z údajov, ktorý narúša naše súkromie, je údaj o polohe.

Polohu vieme zdieľať viacerými spôsobmi, no jeden z nich je poriadne prefíkaný. Je to zdieľanie polohy pri použití fotoaparátu. Áno, takéto zdieľanie polohy vie byť aj užitočné, najmä pri prezeraní starých fotiek v albume. Potom už je ale na vás, či si radšej zapamätáte miesto, kde ste danú fotografiu zhotovili, alebo budete svoju polohu naďalej zdieľať. V dnešnom článku si preto ukážeme, ako z fotiek vymazať údaj o polohe, prípadne ako zhotoviť fotku bez získania polohy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vypnutie GPS polohy pri zhotovení fotografie

Tento postup sa môže líšiť v každom zariadení, no princíp je rovnaký. Jednoducho prejdite do aplikácie Fotoaparát, kde otvorte nastavenia. Následne iba vypnite možnosť Uložiť informácie o polohe.

fotoaparát vypnutie polohy
Zdroj: vosveteit.sk

Ako ale na fotky, ktoré sú už uložené v zariadení? Nie všetky zariadenia totiž podporujú vymazanie údajov o polohe z fotografie. Preto si určite prejdite nastavenia vo vašej galérii. My si to ukážeme na smartfóne Xiaomi. Otvorte si fotku, pri ktorej nechcete mať údaj o polohe a posuňte prstom zdola nahor.

To otvorí centrum zdieľania, kde kliknite na Ochrana súkromia v hornej časti.

galéria ochrana súkromia
Zdroj: vosveteit.sk

Následne iba zapnite dané možnosti, ak nechcete zdieľať údaje o polohe.

xiaomi ochrana súkromia
Zdroj: vosveteit.sk

V prípade, že vaše zariadenie nemá podobnú možnosť vymazanie údajov o polohe, použite aplikáciu Exif Eraser. Používanie aplikácie je veľmi intuitívne a efektívne!

Exif Eraser
Exif Eraser

Vymazanie údajov o polohe z aplikácie Google Fotky

Google doslova miluje údaje o polohe a preto ak si svoje fotky zálohujete do svojho Google účtu, určite si údaje o polohe skontrolujte aj tu. Otvorením fotky a následným kliknutím na tri bodky v pravom hornom rohu otvoríte menu, v ktorom viete vymazať údaj o polohe. Trochu nižšie sa nachádza tento údaj. Jednoducho iba kliknite na ceruzku napravo od daného údaju.

google fotky poloha 1
Zdroj: vosveteit.sk

Následne iba vyberte možnosť Odstrániť polohu.

google fotky poloha 2
Zdroj: vosveteit.sk

Tento návod funguje rovnako aj v počítačovej verzii aplikácie Google Fotky.

Toto boli kroky na vymazanie polohy z vašich fotografii. A aký máte názor na zdieľanie polohy pri fotografiách vy? Podeľte sa o tom s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre