Je to oficiálne: Čína a Rusko budú spolupracovať na výstavbe vesmírnej stanice

Americká vesmírna agentúra bude mať na obežnej dráhe Mesiaca zaujímavú konkurenciu.

Rusko a Cina vesmirny program
Zdroj: unsplash.com (NASA), Vosveteit.sk

Vyzerá to tak, že americká vesmírna agentúra, NASA, bude mať na obežnej dráhe Mesiaca silnú konkurenciu, píše portál Daily Mail.

Čína totiž potvrdila, že bude spolupracovať s Ruskom na výstavbe novej vesmírnej stanice na Mesiaci. Vyjadrenie prišlo 28. januára. Už v minulosti vyjadrili obe krajiny záujem o návštevu našej prirodzenej družice, ako aj záujem spolupracovať na nových projektoch. Vesmírna stanica by mala byť postavená do roku 2035 a bude priamou konkurenciou pripravovanej stanice NASA, Lunar Gateway.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vesmírna stanica americkej vesmírnej agentúry hrá dôležitú úlohu v nadchádzajúcom programe Artemis. Tá by totiž mala slúžiť ako bod, z ktorého sa astronauti môžu jednoducho vydať na povrch Mesiaca. Konkurenčná stanica sa bude volať Medzinárodná lunárna výskumná stanica a podľa plánov pôjde o trochu väčší projekt, ako Lunar Gateway.

Nejde totiž len o vesmírnu stanicu, ale aj základňu na povrchu Mesiaca. K tomu Rusko a Čína pridávajú ešte niekoľko výskumných roverov. Prvým krokom bude vybudovanie základnej infraštruktúry. To zahŕňa rôzne systémy pre energiu, komunikáciu a podporu života. Projekt ostáva otvorený aj pre iné krajiny, ktoré by sa chceli do spolupráce zapojiť.

Oznámenie spolupráce týchto dvoch veľmocí je prirodzeným vyvrcholením memoranda o porozumení, ktoré krajiny medzi sebou podpísali v marci minulého roku. V memorande sa písalo, že sa obe krajiny zapoja do multidisciplinárnych vedeckých prác. Pred podpísaním memoranda s Čínou sa ruský Roscosmos zaujímal aj o možnosť pracovať s NASA. V roku 2017 bola podpísaná dohoda s americkou vesmírnou agentúrou, ktorá priniesla Rusko do programu stanice Lunar Gateway.

Čo sa bude diať ďalej?

Dohoda ale nemala pevné základy a v roku 2021 sa Roscosmos už oficiálne vyjadril, že z programu Lunar Gateway odchádza. Nasledovalo vytvorenie dohody s Čínou, ktorá dúfa, že sa jej podarí dostať svojich astronautov na Mesiac najneskôr do roku 2030.

Ide o trošku skorší termín, než sa pôvodne predpokladalo. Odborníci počítali s tým, že Čína najskôr vyšle na povrch Mesiaca niekoľko roverov a sond. Let s ľudskou posádkou očakávali až o pár rokov neskôr. Čína ale v poslednej dobe rozbieha svoj vesmírny program. Krajina naplánovala ďalšie tri misie na Mesiac, Chang’e 6, 7 a 8. Tie začnú postupne štartovať od roku 2024.

Rusko a Čína doposiaľ pracovali na individuálnych vesmírnych programoch. Ich spolupráca prináša zaujímavú konkurenciu pre americkú vesmírnu agentúru. Je možné, že s novým záujmom o Mesiac už čoskoro odštartujú nové vesmírne preteky, aj keď podľa niektorých sa už dávno začali. Každopádne na to, ako bude vesmírna stanica Ruska a Číny vyzerať si ešte počkáme. Ambície im ale uprieť nemožno a ak sa ich plány podaria, ich Medzinárodná lunárna výskumná stanica by mohla byť väčším projektom, ako Lunar Gateway.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre