Spoločnosť Michelin bude od roku 2024 ponúkať pneumatiky vyrobené pomocou 3D tlačiarne
Michelin od roku 2024 chce predávať pneumatiky z produktovej rady Vision. Nebudú vyrobené však klasickým spôsobom, ale pomocou 3D tlače.
Ako informuje portál Spiegel.de, hlavnou myšlienkou spoločnosti Michelin sú udržateľné pneumatiky z trojrozmernej tlačiarne. Koncept pod názvom Vision používa výhradne recyklovateľné materiály. Zahŕňa prírodné prísady ako slama, štiepky a recyklovaný domový odpad, čím sa výrazne minimalizuje ekologická stopa pneumatiky. Živica je napríklad vyrobená z pomarančovej kôry a nie z ropy. Takisto pneumatika môže zhromažďovať diagnostické informácie pre vodiča pomocou palubných senzorov.
Séria pneumatík Vision
Začiatok série Vision je naplánovaný na rok 2024. Tieto pneumatiky nebudú plnené vzduchom a nebude ich potrebné ani „prezúvať“. Mriežková štruktúra pneumatík pripomína ľudské pľúca a navyše sú vybavené senzormi, ktoré registrujú opotrebenie a vedia, kedy je hĺbka dezénu príliš nízka. Len čo sa dosiahne určitá limitná hodnota, opotrebovaný materiál sa nahradí novým. Hlavnou výhodou 3D tlače je podľa spoločnosti možnosť, pneumatiku ľahko prispôsobiť rôznym podmienkam vozovky, klimatickým pásmam a jazdným štýlom. Dôležité je, že Vision je koleso aj pneumatika v jednom. To znamená, že nie je potrebné nafukovanie ani ráfiky a celá mechanická konštrukcia je dostatočne pevná na to, aby podopierala vozidlo, ale stále dostatočne flexibilná, aby absorbovala náraz a tlak. Vision sa k vozidlu pripája prostredníctvom náboja.
Michelin sa tak zaradí k mnohým firmám, ktoré už 3D tlač plne využívajú
3D tlač je klasickým príkladom revolučnej technológie, ktorá ponúka veľmi odlišné príležitosti a možnosti ako prepracovať a vyrábať svoje výrobky. Podľa nedávnej štúdie strategického poradenstva EY, 65 % z 900 opýtaných spoločností na celom svete už používa 3D tlač, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo iba 24 % . Z celkového počtu firiem, ktoré 3D tlačiareň plne využívajú, je až 75% podnikov sústredených v chemickom priemysle.
Komentáre