BezpečnosťNávody

Históriu prehliadania internetu ste celú dobu mazali nesprávne. Neukladá sa len do prehliadača, ale ešte aj tu!

Históriu prehliadania internetu nestačí odstrániť len z prehliadača.

Pravdepodobne to poznáte, prehliadate internet, no nechcete, aby niekto s kým zdieľate počítač, videl, čo ste na ňom hľadali a robili. Väčšinou potom, ako si pozrieme, čo sme chceli, tak odstránime z prehliadača dáta prehliadania ako je história navštívených stránok. Skvelou funkciou rovnako je, že môžete odstrániť len posledných 15-minút aktivity. Je tam ale jeden háčik, na ktorý mnohí zabúdajú. A to, že história prehliadania sa neukladá len do internetového prehliadača. Možno sa pýtate teraz, kde sa ešte ukladá. Poďme sa teraz pozrieť na celú  problematiku bližšie.

Ako odstrániť históriu prehliadania z prehliadača

Odstrániť históriu prehliadania môžeme pomocou pár klikov potom, ako si otvoríme Nastavenia prehliadača. Následne stačí kliknúť na Históriu a potom na možnosť Vymazať dáta prehliadania. Aplikácia nám následne umožní odstrániť dáta prehliadania za posledných 15 minút, hodinu, deň, týždeň, mesiac, alebo celé obdobie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Odstranenie historie z prehliadaca_1
Zdroj: Vosveteit.sk

Ako odstrániť históriu prehliadania internetu z Google účtu

Ak s niekým zdieľate počítač, prípadne iné zariadenia, tak pomocou pár krokov, sa môže druhá osoba pozrieť na to, čo ste robili na internete. Stačí napríklad váš smartfón dať do ruky zvedavému súrodencovi alebo kolegovi v práci a do pár sekúnd sa vie pozrieť, aké stránky ste navštívili, aké aplikácie používate a podobne.

Vedeli ste ale, že vaša história prehliadania (a nielen to) sa ukladá aj do vášho účtu Google. Okrem iného, v rámci aktivity uvidíte aj vašu aktivitu naprieč rôznymi zariadeniami, kde ste prihlásení k rovnakému účtu. Poďme sa pozrieť, ako sa dostanete k týmto nastaveniam a ako môžete odstrániť históriu aj odtiaľto.

Otvorte si teraz aplikáciu Google. Nájdete ju aj na ploche obrazovky (lišta sa vyhľadávačom). V ďalšom kroku kliknite na váš profilový obrázok. Viď prvú a druhú snímku nižšie. Uvidíte tam možnosť História vyhľadávania. Ak vedľa nej vidíte „Ukladá sa“, tak sa vám do Google účtu ukladá vaša online aktivita.

Ako kliknete na túto možnosť, tak v spodnej časti obrazovky uvidíte zoznam vašej online aktivity, kde môžete rolovať aj niekoľko mesiacov dozadu. Na tejto karte uvidíte nielen históriu prehliadania internetu, ale aj to, čo ste vyhľadávali vo vyhľadávači a prakticky všetko, s čím máte nejako prepojený váš Google účet.

Ako odstanit historiu online aktivity Google_1
Zdroj: Vosveteit.sk

Odstráňte aktivitu pár klikmi

Ak chcete odstrániť vašu online aktivitu, tak vo vrchnej časti obrazovky kliknite na možnosť Odstrániť. Následne vám aplikácia ponúkne možnosť, za aké obdobie chcete odstrániť aktivitu z vášho účtu. Budete môcť odstrániť aktuálny deň, aktivitu za celé obdobie, prípadne si nastaviť vlastný rozsah, za ktorých chcete odstrániť aktivitu. Samozrejme, nechýba ani možnosť vypnutia ukladania týchto dát.

Ako odstanit historiu online aktivity Google_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Vedeli ste o tom, že vaša online aktivita sa ukladá aj do vášho Google účtu? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close