Spoločnosť SpaceX začala dodávať ľudské bunky pre NASA

Nasa Space X sunrise-1756274_960_720 (1)
Zdroj: Pixabay.com

Vedci z NASA skúmajú, ako týždne v beztiažovom stave ovplyvňujú ľudské bunky. Informuje o tom portál businessinsider.de.

Aby sa o danom probléme zistilo viac, vedci zo spoločnosti SpaceX vyslali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu – ISS novú technológiu s názvom tkanivové čipy, ktorá obsahuje bunky z ľudských orgánov. SpaceX posiela tieto bunky do ISS aj preto, aby vedcom poskytli nový spôsob, ako rýchlejšie preskúmať vplyv nových liekov na choroby.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Každý z čipov odoslaných spoločnosťou SpaceX má imitovať inú časť ľudského tela. Celá séria buniek odoslaná do ISS pochádzala z obličiek, pľúc, kostí a z hematoencefalickej bariéry. Súčasťou výskumu bola aj kvapalina prechádzajúca cez čipy, ktorá mala za úlohu napodobňovať krv a obsahovala liečivá alebo toxíny.

 

Zmeny na bunkovej úrovni prebehajú vo vesmíre rýchlejšie ako na Zemi

Vedci tak mohli študovať, ako niekoľko týždňov mikrogravitácie ovplyvňujú ľudské bunky. Na Zemi by na podobný experiment potrebovali dlhé týždne, pretože zmeny buniek, ktoré sa bežne odohrávajú na Zemi trvajú niekoľko mesiacov, zatiaľ čo vo vesmíre trvajú len niekoľko týždňov.

nervove bunky nerve-cell-2213009_960_720
Zdroj: pixabay.com, ilustračná fotografia

Predpokladá sa, že to súvisí s uzávermi na konci chromozómov v našich bunkách, nazývaných teloméry, ktoré pomáhajú chrániť našu DNA pred poškodením.

Vedci sa domnievajú, že dĺžka telomer (pozn. redakcie: telomer je koncová časť eukaryotických chromozómov.) sa v priestore mení a to nielen kvôli starnutiu a prirodzeným príčinám, ale aj kvôli iným stresovým faktorom, vrátane kozmického žiarenia a beztiažového stavu.

Zdroj: businessinsider.de

 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre