Ako skontrolovať, či sa vám do vášho Gmail účtu neprihlasuje aj niekto cudzí?

Ako môžete zistiť, či je niekto cudzí pripojený do vášho Gmail účtu? Pozrite sa krok po kroku, ako na to.

Gmail hacker
Zdroj: freepnglogos.com, Vosveteit.sk (koláž)

Hackeri neustále hľadajú nové spôsoby, ako sa dostať do našich účtov. V minulosti sme vám ukázali, ako sa môžete pozrieť, či sa niekto bez vášho vedomia neprihlasuje do vášho Facebook účtu. Dnes sa pozrieme na to, ako môžete odhaliť cudziu osobu, ktorá je prihlásená do vášho Gmail účtu. Nemusí ísť pritom len o hackerov, ale aj o niekoho cudzieho, kto sa dostal k počítaču, prostredníctvom ktorého ste v minulosti pristupovali k vašej schránke a neodhlásili ste sa.

Ako zistiť, či sa ešte niekto pripája k vášmu účtu?

Je to pomerne jednoduché. To, či sa niekto pripája k vášmu účtu, môžete zistiť viacerými spôsobmi. Prvým z nich je, keď si otvoríte Gmail a zrolujete vaše správy na koniec strany. Následne môžete v pravom spodnom rohu vidieť odkaz na vašu poslednú aktivitu v Gmaile. Kliknete na možnosť Podrobnosti.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Gmail kto je prihlaseny do uctu
Zdroj: Vosveteit.sk

Následne uvidíte posledných 10 relácií, kedy sa niekto prihlásil do vášho účtu a aj to, prostredníctvom akého zariadenia (Počítač/Tablet/Mobil). Ak zbadáte medzi prihláseniami taký čas, kedy viete s istotou povedať, že ste sa neprihlásili, tak potom by ste mali spozornieť. Niekto cudzí číta vaše správy!

Gmail kto je prihlaseny do uctu_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Ak má niekto prístup do vášho Gmailu, tak potom môže pristupovať aj k vášmu Google účtu. Na to, aby ste zistili, či niekto pristupuje k vášmu účtu, tak stačí navštíviť túto stránku Google. Následne, ako otvoríte webovú stránku, tak uvidíte všetky zariadenia, ktoré máte prepojené s vašim účtom.

„Ste prihlásený/-á v týchto zariadeniach alebo ste boli za posledných 28 dní. Môže existovať viacero relácií aktivity z toho istého zariadenia.“, vysvetľuje Google.

pripojene zariadenia ku google uctu
Zdroj: Vosveteit.sk

Ak medzi zariadeniami nájdete aj také, ktoré nevlastníte, tak stačí na neho kliknúť. Následne vám Google ponúkne možnosť jeho odpojenia.

odpojenie zariadenia google ucet
Zdroj: Vosveteit.sk

Čo robiť, ak je niekto cudzí prihlásený k vášmu účtu?

Ak ste medzi zariadeniami našli i také, ktoré nevlastníte, tak odhlásiť sa nestačí. Určite si zmeňte heslo a následne zapnite dvojstupňové overenie. Pomocou tejto funkcie, aj keby niekto poznal vaše prihlasovacie údaje, tak aby sa dostal do vášho účtu, tak bude potrebovať overovací kód, ktorý vám príde v SMS správe.

Dvojstupňové overenie si môžete zapnúť prostredníctvom krokov nižšie.

  1. Otvorte účet Google.
  2. V navigačnom paneli vyberte Zabezpečenie.
  3. V sekcii Prihlásenie do Googlu vyberte Dvojstupňové overenie a potom zvoľte možnosť Začať.
  4. Postupujte podľa pokynov na obrazovke.

Pevne veríme, že pomocou krokov vyššie vylúčite, že sa niekto bez vášho vedomia pripája k vášmu účtu, alebo identifikujete problém, že niekto cudzí môže čítať vaše správy.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre