Ako zistiť, ku akým informáciám pristupuje každá aplikácie v smartfóne? Odhaľte aplikácie, ktoré vás môžu špehovať!

Aplikácia Exodus je ľahkou a priehľadnou aplikáciou, ktorá vám na jednej kope ukáže, k čomu všetkému majú iné aplikácie prístup.

Spehovanie aplikacii
Zdroj: Vosveteit, Wikimedia (Public domain)

Každá aplikácia, ktorú nainštalujete do smartfónu, potrebuje prístup k určitej časti zariadenia, aby mohla riadne fungovať. Fotoaparát musí mať prístup ku vašej kamere a galérii, aby mohol fotiť a ukladať snímky, aplikácia na telefonovanie potrebuje prístup ku vašim kontaktom a mapy musia vedieť, kde sa práve nachádzate.

To, čo aplikácia potrebuje označujeme ako povolenia a stretnete sa s nimi zvyčajne v momente, keď ju spustíte po prvýkrát. Povolenie sa ale objavuje v momente, keď aplikácia potrebuje prístup k citlivej časti vášho smartfónu. Kontakty, poloha, mikrofón, správy či ďalšie považujeme za citlivé povolenia a mali by ste si preto dať pozor, ktorej aplikácii čo dovolíte.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Čo s nainštalovanými aplikáciami?

Lenže čo ak máte v smartfóne množstvo nainštalovaných aplikácií? Nemusíte sa báť, v tomto prípade si môžete povolenia skontrolovať jednoducho, pomocou Správcu povolení. Stačí, ak si otvoríte nastavenia a v nastaveniach aplikácie nájdete možnosť Povolenia. Otvorí sa vám okno, v ktorom nájdete rôzne povolenia a aplikácie, ktoré k nim majú prístup.

Majte všetko dôležité v jednej kope. Táto aplikácia vám ukáže, aké majú aplikácie povolenia
Zdroj: Vosveteit.sk

Ak sa vám tieto nastavenia zdajú pomerne neprehľadné, nebojte sa, existujú aplikácie tretích strán, ktoré vám to dokážu ukázať o niečo lepšie. Jednou a mimoriadne odporúčanou aplikáciou je aplikácia Exodus, ktorú si stiahnete prostredníctvom obchodu Google Play. Aplikácia vám neposkytuje len prehľadné informácie o povoleniach, no zároveň vám ponúkne info o tom, či vás aplikácie sledujú, napríklad kvôli cielenej reklame.

Exodus
Exodus
Developer: Exodus Privacy
Price: Free

Ide to aj jednoduchšie

Po nainštalovaní aplikácie prebehne krátka analýza aplikácií, ktoré máte nahrané v smartfóne. Následne, ako aplikácia ukončí analýzu, tak si môžete pri každej aplikácií pozrieť položku „Trackers“, ktorá hovorí o tom, akým spôsobom aplikácia zbiera o vás údaje.

Dôležitejšou sekciou je však „Permissions“, kde si viete pozrieť povolenia, aké aplikácie má. Nebezpečnými povoleniami sú tie, pri ktorých nájdete výkričník. Ide napríklad o prístup k mikrofónu, prístup k úložnému priestoru s možnosťou zapisovania dát, čítanie kontaktov a podobne. Mimochodom, pri všetkých povoleniach nájdete popis aj v Slovenčine.

Najväčšou výhodou je to, že vám nezobrazí len jednoduchšiu formu povolení, ale zobrazí vám všetky procesy, ku ktorým má daná aplikácia prístup. Android zariadenia rozdeľujú povolenia do niekoľkých zrozumiteľných kategórií, no to nám niekedy nemusí dať jasnú predstavu o tom, čo aplikácia skutočne používa.

Exodus vám však tieto dáta poskytne a na základe toho sa môžete oveľa lepšie rozhodnúť, či si chcete aplikáciu ponechať, alebo si ju odinštalujete. Ďalšou obrovskou výhodou je, že ide o ľahkú aplikáciu. V nej nájdete len informácie o už spomínaných povoleniach a trackeroch, teda sledovačoch. Exodus vás nebude zaťažovať ničím, čo by bolo v tomto prípade navyše.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre