Aké druhy kybernetických útokov dominujú na Slovensku? Na toto si dajte najväčší pozor!

Zlí hackeri neobchádzajú ani Slovensko. Národný bezpečnostný úrad zdieľal podrobnosti o kybernetických utokoch, akým čelili Slováci minulý rok najviac.

hacker slovensko
Zdroj: pngimg, wikipedia

Pri neustálom raste rôznych druhov útokov musí každá krajina zvlášť dbať na kybernetickú bezpečnosť svojich občanov. A základom detegovania útokov je určite aj ich pravidelné monitorovanie. No a zaujímavé je taktiež sledovať to, aké druhy kybernetických útokov prevládajú na Slovensku. Tieto údaje nám poskytol Národný bezpečnostný úrad prostredníctvom Twitteru a Facebooku.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Zvýšenie poskytnutých údajov

Na to, aby mohlo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT poskytovať relevantné údaje potrebuje aj dostatočný počet vstupov od slovenských firiem, organizácií ale aj od súkromných osôb. V tomto ohľade hlási Národný bezpečnostný úrad zlepšenie. Údaje za rok 2021 totiž ukazujú, že počet ohlásených incidentov stúpol, čo iba pridáva na relevantnosti.

Prevádzkovatelia základnej služby a poskytovatelia digitálnej služby majú síce zo zákona povinnosť hlásiť každý závažný kybernetický incident Národnému centru kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, no nie vždy tomu tak je. Hlásenia od iných subjektov sú ale na dobrovoľnej fáze a ich zvýšené ohlasovanie je dobrou správou, pretože je vidieť, že čoraz viac Slovákov neberie kybernetické útoky na ľahkú váhu. Treba ale uviesť, že veľká časť firiem stále tieto podrobnosti nezdieľa. Dôvodom je najmä strach o ich reputáciu. Útoky nie sú ale vôbec mierené iba na veľké spoločnosti, ale čoraz viac aj na tie menšie, pretože tie zväčša situáciu podcenia a ich zabezpečenie je na nižšej úrovni.

Najväčší nárast povinných ale aj dobrovoľných hlásení bolo spomedzi všetkých sektorov zaznamenaných vo verejnej správe. Niektoré sektory ale nenahlásili za rok 2021 ani jeden incident. Konkrétne išlo o sektory infraštruktúry finančných trhov a o sektor vody a atmosféry.

Akým útokom čelili Slováci najviac?

Podľa údajov čelili Slováci za rok 2021 najviac útokom, ktorých cieľom bolo získavanie informácií. Za rok 2021 zaznamenalo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT až 431788 takýchto incidentov. Hlboko za týmto druhom incidentu sa na druhom mieste (98092 incidentov) ocitol druh útoku, pri ktorom útočník odoprel obeti prístup k sieti (napr. DoS útok). Takéto druhy útokov sú často prepojené s útokom Botnet, ktorý sa ocitol hneď na tretej pozícii s počtom 60693 incidentov. Poradie ďalších typov útokov si môžete pozrieť nižšie.

nbu druhy útokov
Zdroj: NBÚ

Útok Botnet totiž využíva veľké množstvo počítačov v jeden moment, čím je ťažké dopátrať sa k jednému vinníkovi. Aj preto je z dát vidieť, že takéto prípady riešil bezpečnostný úrad iba 4. Takéto hromadné útoky sa často používajú na vyššie spomenuté odopretie prístupu k sieti (DDoS útok).

Národný bezpečnostný úrad nám taktiež poskytol časovú os, kde ukázal, ktoré mesiace boli v minulom roku najpopulárnejšie pre útok. Pomysleným víťazom sa stal máj, kedy bolo zaregistrovaných 93248 útokov. V zimných mesiacoch sa zrejme útočníkov veľmi „nechce“. V decembri totiž úrad zaznamenal 39309 útokov a v takom januári dokonca iba 16987.

nbu útoky mesiace
Zdroj: NBÚ

Stretli ste sa už s kybernetickým útokom na vašu firmu, či dokonca na vás? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre