Môžeme si vydýchnuť: Europol potvrdzuje, že vírus, ktorý vyčíňal aj v našom regióne, aktuálne už nie je hrozbou

Flubot, ktorý narobil mnohým používateľom Android smartfónov problémy a pripravil ich o peniaze, nie je aktuálne už aktívnym, hovorí Europol.

android malware virus
Zdroj: Pixbay.com, pngegg, Vosveteit

Flubot je mobilný vírus, ktorý narobil mnohým ľuďom vrásky na čele. Tento škodlivý softvér vyčíňal dokonca aj v našom regióne. No zdá sa, že nateraz si môžeme vydýchnuť, hlási Europol.

Pre tých, ktorí nevedia, tak ide o škodlivý kód, ktorý sa šíril najmä prostredníctvom SMS správ, ktoré distribuovali odkazy, cez ktoré, ak si obeť stiahla aplikáciu do telefónu, tak si v nevedomosti do zariadenia stiahla aj vírus.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Sústreďoval sa najmä na finančné aplikácie

Flubot kradol nielen informácie z bankových a finančných aplikácií, ale zároveň bol schopný používateľov prihlasovať k rôznym spoplatneným službám. Okrem iného dokázal čítať i obsah správ, či upozornení.

Vírus bol o to nebezpečnejší, že na svoje šírenie využíval kontakty obete, ktorým posielal správy s výzvou, aby si stiahli aplikáciu z odkazu do svojho zariadenia.

„Tento malvér sa dokázal šíriť ako požiar vďaka svojej schopnosti získať prístup ku kontaktom infikovaného smartfónu. Na tieto čísla sa potom posielali správy obsahujúce odkazy na malvér FluBot, čo pomáhalo šíriť malvér ešte ďalej.“, píše úrad na svojich stránkach.

Europol informuje, že sa im podarilo v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní v Austrálii, Belgicku, Fínsku, Maďarsku, Írsku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, Holandsku a Spojených štátoch, znefunkčniť technickú infraštruktúru, ktorá umožňoval vírusu vyčíňať v smartfónoch obetí.

Úrad ďalej v publikovanej správe píše, že pracuje aj na identifikácií osôb, ktoré za týmto mobilným vírusom stoja. Europol v závere odporúča, ak ste sa stali obeťou tohto podvodu, aby ste spravili továrenské reštartovanie smartfónu, aby ste ho dostali zo zariadenia preč.

Záverom nám nedovolí prízvukovať, aby ste si aplikácie sťahovali len zo zdrojov, ktorým dôverujete. Rovnako vám odporúčame, aby ste neprehliadali recenzie softvéru, ktoré často dokážu odhaliť, že so softvérom nemusí byť všetko v poriadku.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre