Trpasličia planéta Ceres vedcom odhalila ďalšie zo svojich tajomstiev: Čo sa nachádza pod jej povrchom?

Sonda americkej NASA, Dawn, zaznamenala v jednom z kráterov stopy ľadového vulkánu.

Ceres môže ukrývať na povrchu ľadový vulkán a pod povrchom oceán
Zdroj: NASA

Misia americkej NASA, Dawn, obiehala okolo trpasličej planéty Ceres medzi rokmi 2015 a 2018. Počas tejto misie astronómovia objavili niekoľko minerálnych depozitov v kráteri Urvara, čo nasvedčuje existencii ľadových kryovulkánov, píše portál Space.

Existencia týchto vulkánov naznačuje, že pod povrchom trpasličej planéty sa môže nachádzať určitý minerálny zdroj – napríklad oceán. Okolo tejto teórie však bolo niekoľko nejasností, pretože skupinka vedcov tvrdila, že sa minerály do kráteru dostali po náraze objektu do trpasličej planéty. Podľa najnovších výskumov ale neboli ľadové vulkány v kráteri Urvara jediné.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Trpasličia planéta Ceres má priemer len 482 km. Ak by sa pod jej povrchom nachádzal oceán, astronómovia by museli prehodnotiť to, čo vieme o vzniku tohto kozmického objektu. Najnovšie práce pridávajú viac neistoty do problému a vedú vedcov k otázke, koľko vody sa môže nachádzať pod povrchom trpasličej planéty, ktorá je relatívne ďaleko od Slnka.

„Veľké krátery Ceresu nám dávajú prístup k hlbším vrstvám trpasličej planéty,“ vyjadril sa Andreas Nathues, vedec z inštitútu Maxa Plancka.

Ďalší ľadový vulkán?

Topografia a zloženie kráterov na povrchu trpasličej planéty nasvedčuje tomu, že na planéte môžu prebiehať komplexné geologické procesy. Príkladom je aj kráter Urvara. Predpokladá sa, že pred 250-miliónmi rokov do trpasličej planéty narazil asteroid, ktorý odkryl materiál až do hĺbky 50 km. Vedci z inštitútu Maxa Plancka sa počas výskumu spoliehali jedine na zábery, ktoré počas svojej misie zachytila sonda Dawn. Fotografie ukázali geologicky pestré prostredie vo vnútri krátera.

V kráteri objavili ostré útesy, pohoria a štruktúru, ktorá by mohla pripomínať kryovulkán. V blízkosti našli stopy minerálov, ktoré sa podobajú na tie objavené v kráteri Occator. Objav minerálov je dôležitý z dvoch dôvodov. Prvým je, že minerály podporujú existenciu kryovulkánu v danom regióne. Druhým dôvodom je, že minerály majú blízko k organickým zlúčeninám. To znamená, že by mohli obsahovať uhlík alebo iné látky, ktoré si spájame so životom.

Látky, ktoré objavili v kráteri, prinášajú dôležité náznaky pre možnú obývateľnosť trpasličej planéty. Objav je zatiaľ nejednoznačný a vedci potrebujú viac informácií, aby dokázali povedať, či sa pod povrchom trpasličej planéty Ceres môže nachádzať oceán alebo nie. Ďalším krokom je porovnanie látok objavených v kráteri Urvara, k iným vzorkám. Ďalšie vzorky, ktoré má tím vedcov k dispozícii, sú vzorky z kráteru Ernutet.

Ak by sa objav potvrdil, znamenalo by to, že aj v kráter Urvara sa môžu nachádzať organické látky. Je teda možné, že sa trpasličia planéta Ceres už čoskoro pripojí k objektom, ktoré pod svojim povrchom ukrývajú vodu. Medzi ne momentálne patria mesiace Europa, Ganymedes, Titan.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre