Éra Medzinárodnej vesmírnej stanice sa blíži ku koncu: NASA hovorí o blížiacom sa „dôchodku“ stanice

Vesmírna stanica funguje už takmer tridsať rokov a začína ukazovať známky opotrebovania.

Americká NASA priznáva, kedy pôjde ISS do dôchodku
Zdroj: YouTube(Hazegrayart)

Takmer 30 rokov na obežnej dráhe okolo našej planéty je naozaj dlhá doba a priznáva to aj americká vesmírna agentúra, NASA. Tá začala do detailov plánovať odchod Medzinárodnej vesmírnej stanice „do dôchodku“, píše portál Extreme Tech.

Medzinárodná vesmírna stanica ISS je na obežnej dráhe už od roku 1998 a v posledných rokoch začala svoj vek aj ukazovať. Nikto nedúfa, že vesmírna stanica vydrží večne, no aj napriek mnohým úspechom vedci čakali, že poslúži ešte pri množstve vesmírnych výskumov. NASA ich optimizmus nezdieľa a už sa pomaly pripravuje na to, ako ikonu vesmírneho objavovania dopraví späť na Zem.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vesmírna stanica je masívnou stavbou, ktorú nemožno len tak nechať poletovať vo vesmíre. Predpokladá sa, že na obežnej dráhe okolo Zeme ostane maximálne desať rokov. Počas tohto desaťročia bude americká vesmírna agentúra usilovne pracovať na rôznych výskumoch. Z obežnej dráhy preskúmajú dopad dlhšieho pobytu v beztiažovom stave na ľudské telo, ale pozrú sa aj na vážny problém globálneho otepľovania.

Začiatkom roka 2030 dostane vesmírna stanica povolenie zhorieť v atmosfére. Podľa správy NASA stanica v tomto roku spustí motory a začne postupne spomaľovať. Toto spomalenie ju dostane na nižšiu obežnú dráhu, kde začína byť odpor vzduchu oveľa výraznejší. Bod zlomu by mal nastať o rok neskôr, v januári 2031. Vtedy začne vesmírna stanica svoj nenávratný zostup do atmosféry.

Koniec vesmírnej stanice

ISS je ale príliš veľká na to, aby celá zhorela v atmosfére. Preto je tento manéver pripravovaný dlhú dobu. NASA sa musí uistiť že vesmírna stanica dopadne do neobývanej oblasti, niekde v južnej časti Tichého oceánu. Zostup vesmírnej stanice na planétu preto zaberie veľa času.

Koniec Medzinárodnej vesmírnej stanice ale neznamená koniec ľudí vo vesmíre. Americká vesmírna agentúra už niekoľkokrát hovorila o svojich plánoch presunúť aktivitu bližšie k Mesiacu. Tým sa myslí vesmírna stanica Lunar Gateway, ktorá má byť postavená na obežnej dráhe Mesiaca spolu s programom Artemis.

Stanica Lunar Gateway by mala slúžiť astronautom počas ich návštev našej prirodzenej družice. Je to stanica, ktorá umožní rýchly presun na povrch Mesiaca a späť. Výstavba stanice ale úzko súvisí so štartom programu Artemis. Predpokladá sa, že prvý test rakety SLS (pozn. redakcie: Space Launch System) by mal nastať ku koncu tohto roka.

Čo sa týka prítomnosti astronautov na obežnej dráhe Zeme, americká NASA má záujem prenechať operáciu vesmírnych staníc súkromným spoločnostiam. Komercializácia nízkej obežnej dráhy Zeme je kontroverznou témou, no vesmírna agentúra si nemôže dovoliť výstavbu novej infraštruktúry na obežnej dráhe Mesiaca a spravovanie novej vesmírnej stanice na obežnej dráhe našej planéty.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre