Astronómovia objavili prvú exoplanétu s magnetickým poľom: Môže sa na nej nachádzať život?

Magnetické pole je ochranný obal planéty, ktorý ju ochraňuje pred škodlivým žiarením.

Exoplanéta
Zdroj: YouTube(HubbleESA)

Magnetické pole ochraňujúce planétu, je extrémne dôležité. Bez neho by neexistoval život na Zemi a strata magnetického poľa Marsu je jeden z  hlavných dôvodov, prečo červená planéta stratila svoju atmosféru.

Ak chceme objaviť život mimo našej planéty, nájsť kozmické telesá s magnetickým poľom je dobrý začiatok. Po prvýkrát v histórii sa totiž astronómom podarilo objaviť planétu, ktorá tento ochranný obal má, píše portál IFL Science. Pozorovania Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu odhalili prúd nabitých častíc uhlíka okolo planéty HAT-P-11b. Tieto častice vytvorili na pologuli odvrátenej od hviezdy, chvost podobný kométam.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Po prvýkrát v histórii sme priamo zaznamenali stopu magnetického poľa okolo extrasolárnej planéty,“ tvrdí Gilda Ballester, z University of Arizona.

Silné magnetické pole, podobné tomu na našej planéte, ochráni planétu pred energetickými časticami, z ktorých sa skladá solárny vietor. Je to teda jeden  z hlavných faktorov, ktorý môže určovať  obývateľnosť určitej planéty. Magnetické pole totiž ochraňuje nielen atmosféru planéty, ale aj organizmy, ktoré na nej žijú.

V našej sústave sa nachádza osem planét, no ani to nie je dostačujúca vzorka na to, aby vedci dokázali popísať, prečo majú niektoré planéty slabé a iné silné magnetické pole. S objavom ďalších planét sa však vedci pomaly, ale isto, dopracúvajú k odpovediam.

Vedci dokázali pozorovať magnetické pole planéty HAT-P-11b preto, lebo planéta prechádza v našom zornom poli popred svoju domovskú hviezdu. Popred hviezdu prejde raz za päť dní, vďaka čomu ju mohli astronómovia študovať pravidelne. Hubblov vesmírny ďalekohľad planétu pozoroval v ultrafialovom spektre, aby dokázal zaznamenať prítomnosť častíc v magnetosfére planéty. Na opačnej strane od hviezdy našli vedci chvost pripomínajúci chvost kométy. V skutočnosti však išlo o unikajúce častice, pohybujúce sa rýchlosťou 160-tisíc km/h. Chvost mal dĺžku jednej astronomickej jednotky, čo je vzdialenosť Zeme od Slnka.

Nie je to vhodné miesto pre život

Planéta HAT-P-11b je len o trošku väčšia ako Neptúna horúcejšia, než Venuša. Hoci má planéta svoje magnetické pole, existencia života na nej je veľmi nepravdepodobná. Planéta sa od nás nachádza 123 svetelných rokov, preto sa študuje o niečo horšie než planéty, ktoré sa nachádzajú oveľa bližšie. Spomedzi viac ako 4-tisíc objavených exoplanét dokázala pozornosť astronómov strhnúť najviac.

V určitú chvíľu bola planéta HAT-P-11b jedinou exoplanétou, na ktorej sa nám podarilo zachytiť špecifické molekuly. Zaujímavosťou je, že jednou z molekúl bola voda. Pred piatimi rokmi však vedci zachytili z planéty signál, ktorý bol vytvorený v tomto prípade naozaj obrovskými a častými búrkami. Počas búrok v atmosfére planéty vznikal kyanovodík.

Tento extrémny fenomén je spôsobený tým, že sa planéta nachádza relatívne blízko pri svojej hviezde. Aj napriek ochrannému magnetickému poľu horná časť jej atmosféry doslova vyviera do vesmíru.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre