Prečo ľudia veria na duchov? Toto si myslí psychológ

Viera na duchov, či iné paranormálne javy vychádza z jedného z najväčších darov človeka.

Prečo ľudia veria na duchov?
Zdroj: Unsplash (Steven Weeks)

V roku 2019 spoločnosť YouGov zistila, že až 45% Američanov verí na duchov. Rovnaký prieskum, avšak z roku 2016 zas ukázal, že ľudia britskej národnosti veria viac na duchov, ako na Boha. Lenže prečo je to tak? Prečo ľudia radi veria v paranormálne javy?

„Vieru v paranormálne javy poháňajú dve veci. Prvou je osobná skúsenosť, pretože existuje množstvo ľudí, ktorí si údajne podobnými zážitkami prešli. Druhou je popkultúra a jej dopad na spoločnosť,“ vyjadril sa Richard Wiseman, z University of Hertfordshire.

Podľa jeho slov sa dajú všetky paranormálne javy racionálne vysvetliť. Môže za ne hlavne nedokonalá technológia, čo je aj dôvod, prečo sa v minulosti príbehy o duchoch objavovali častejšie, píše portál Science Focus. Viera v paranormálne javy ale vychádza aj z rôznych psychologických vlastností, napríklad našej predstavivosti.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Chceme si predstaviť svet, v ktorom naša rodina necíti bolesť a naši milovaní žijú večne. K tomu sme naozaj dobrí v hľadaní rôznych vzorcov, aj na miestach, kde tie vzorce nie sú,“ vysvetľuje Wiseman.

Wiseman prirovnáva vieru v duchov ku kreativite. Dokázala to aj jeho práca z roku 2013. V nej skúmal rôzne kategórie ľudí a prišiel na to, že ľudia, ktorí veria na duchov, majú podobné psychologické rozpoloženie. Medzi základné vlastnosti patrila kreativita, citlivosť, a otvorená myseľ.

Sila našej mysle

Tieto vlastnosti sa ale môžu aj zneužiť. V 90. rokoch minulého storočia dokázal výskum doktora Jamesa Hourana, že viera v paranormálne javy je silnejšia, ak sú ľudia na túto možnosť pripravení. Ide o to, že určitý psychologický stimul je človeku podsúvaný ešte predtým, ako príde hlavný stimul, čo môže ovplyvniť ľudskú reakciu.

Vo svojom pokuse pracoval s dvoma skupinami ľudí. Tie zobral do starého kina, no zatiaľ čo jedna skupina si myslela, že ide o architektonickú prehliadku, druhá si myslela, že v kine straší. Zaujímavosťou je, že práve druhá skupina údajne cítila rôzne paranormálne javy. Doktor tvrdí, že ak neexistuje na určitú situáciu vysvetlenie, stačí len malé postrčenie do určitého smeru a naša myseľ si začne dotvárať obraz.

Vo svojej podstate ide o princíp, ktorý používajú aj kúzelníci. Ľudskú vieru vedci považujú za jeden z našich najsilnejších nástrojov. Pomocou nej si môže človek vytvoriť svoj vlastný obraz o realite, ktorý nemusí v určitých prípadoch zodpovedať realite. Práve kvôli nášmu presvedčeniu niektorí veria na duchov a vidia ich, zatiaľ čo iní veria naozaj uleteným konšpiračným teóriám.

James Houran dodáva, že aj pri ceste na Mesiac, ktorá sa považuje za najväčší vesmírny úspech, museli ľudia veriť, že dokážu niečo nemožné, aby sa misia podarila. Naša viera dokáže prenášať hory, no občas nás vedie aj k predstavám, že existuje niečo, čo je nereálne.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre