Je konzumácia morských rýb pre naše zdravie naozaj tak prospešná? Nová štúdia dokazuje presný opak

zralok animal-1868225_960_720
Zdroj: Pixabay.com

Morské ryby sú považované za hodnotné jedlo, pretože majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín a vitamínov, minerálov a stopových prvkov, najmä jódu. Vedci z Univerzity v Miami zistili, že biele žraloky sú napriek vysokým úrovniam ortuti, olova a arzénu v krvi dokonale zdravé. Súčasťou realizovanej štúdie bolo odobratie vzoriek krvi od 43 bielych žralokov. Napriek vysokej prítomnosti ťažkých kovov boli žraloky zdravé, čo naznačuje, že fyziologický ochranný mechanizmus chráni žraloka pred toxínmi, ktoré sú jedovaté pre iné živé organizmy. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o metabolický proces, ktorý sa bude skúmať v budúcich štúdiách.

Pozor by si mali dať predovšetkým tehotné ženy

Ťažké kovy získavajú žraloky cez skonzumované ryby, ktoré sú stále viac zaťažované ťažkými kovmi. Predovšetkým ortuť, ktorá je relatívne neškodná vo svojej kvapalnej forme, no sa stáva vysoko toxickou ako organická ortuťová zlúčenina. Ľudia, ktorí jedia morské ryby a plody, týmto spôsobom absorbujú organické zlúčeniny ortuti a môžu trpieť zdravotnými problémami. Ryby, ktoré konzumujú žraloky aj ľudia, sú silne znečistené a najmä u tehotných žien sú účinky vysokých hladín ťažkého kovu v krvi kritické, pretože sa prenášajú aj na nenarodený plod.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Zdroj: forschung-und-wissen.de, www.ugb.de

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre