Vedcov prekvapili nové zistenie o rok starej zrážke dvoch čiernych označenej ako GW 190412

Astronómovia odhalili, že zrážka označená ako GW 190412 bola niečím, čo sme ešte nevideli

Pred rokom, konkrétnejšie 12. apríla 2019 odhalila spolupráca projektov LIGO-Virgo gravitačné vlny, ktoré sa šírili naprieč vesmírom po zrážke dvoch čiernych dier. Tieto galaktické monštrá sa od nás nachádzali 2.4 miliardy svetelných rokov ďaleko.

Astronómovia odhalili, že táto zrážka, označená GW 190412 bola niečím, čo sme ešte v živote nevideli. Namiesto zrazenia sa dvoch približne rovnakých čiernych dier do seba nabúral dosť nevyvážený pár. Analýzou gravitačných vĺn sa zistilo, že jedna čierna diera bola 29.7-krát masívnejšia než naše Slnko a druhá bola oveľa menšia. Tá sa pohybovala okolo 8.4 solárnych más (pozn. redakcie: Masa, alebo hmotnosť je množstvo hmoty, ktoré sa nachádza v určitom objekte. 1 Solárna masa je tým pádom hmotnosť nášho Slnka) , píše  portál sciencealert.com

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Gravitačné vlny sú zakrivením časopriestoru, ktoré sa šíria smerom od zdroja rýchlosťou svetla. Predpovedal ich už Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity. Vznikajú pohybom telies v gravitačnom poli, no ich najvýznamnejšími zdrojmi sú práve čierne diery, či neutrónové hviezdy.

Zároveň ide aj o najmenšiu čiernu dieru, ktorú sa vedcom podarilo odhaliť, čo je fascinujúcim objavom samým o sebe. Zlúčenie takéhoto páru čiernych dier vyprodukovalo dlhšie trvajúci signál, ktorý vedcom poskytol nesmierne množstvo dát.

„Novinkou je pre nás pomer jednotlivých más, ktoré na seba pôsobili,“ povedal Christopher Berry z LIGO.

Gravitačné frekvencie

Iné druhy gravitačných vĺn boli vždy tvorené zhruba rovnako veľkými čiernymi dierami, čo sa odrážalo na ich signály. Keďže mali obe čierne diery rovnakú hmotnosť, vždy sa pri obiehaní vrátili na svoju relatívnu pozíciu. Keď má systém čiernych dier nepomer jednotlivých hmotností, obežné dráhy sú taktiež nerovnomerné. To produkuje druhú, slabšiu frekvenciu gravitačných vĺn.

V prípade GW 190412 boli zachytené dve odlišné frekvencie, ktoré boli od seba vzdialené presne 5 tónov. Ide o jav, ktorý je v hudbe známy aj ako kvintový interval. Jednotlivé frekvencie umožnili vedcom otestovať aj všeobecnú teóriu relativity. Išlo o najrobustnejší test, aký bol v tomto poli vykonaný.

Zistili, že väčšia čierna diera pravdepodobne rotovala, čo môže byť odpoveďou na to, ako sa jej podarilo zachytiť tak malú čiernu dieru. Dvojica pravdepodobne nevznikala spolu. Obe čierne diery sa v istom čase stretli a navzájom sa uväznili v gravitačnom poli. Výsledky testov taktiež naznačujú, že väčšia čierna diera už mohla mať pár zrážok za sebou. Ďalšie testy stále prebiehajú.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre