BezpečnosťSpravodajstvo

Pozor, ožíva starý známy podvod. Takto vám útočník môže ukradnúť váš Facebook účet. Túto správu nepodceňujte!

Útočníci "oprášili" starý známy, no účinný spôsob, ako získať prihlasovacie údaje od potenciálnej obete.

V súčasnosti natrafiť na online podvod nebolo nikdy tak jednoduché, ako je tomu dnes. Naše smartfóny čoraz častejšie zaplavujú falošné SMS správy či hovory. No na online podvody môžeme natrafiť aj na sociálnych sieťach. Niektoré z nich sú viac sofistikované a iné zas menej. Nedávno sme napríklad upozorňovali na starý podvod, ktorý sa vrátil. Útočník v tomto prípade písal potenciálnej obeti s prosbou, aby za neho zahlasovala v súťaži. Všetko, čo stačilo spraviť, bolo zdieľať kód, ktorý obeti prišiel do schránky. No nešlo o „hlas“, ale o overovací kód, ktorý slúžil na verifikovanie platby alebo obnovenie účtu.

Starý podvod je znova aktívny

Najnovšie sa na sociálnu sieť Facebook vrátil ďalší podvod, ktorý bol frekventovaný približne pol roka dozadu. Nebezpečné na tomto podvode je, že správa, ktorá vám príde, pochádza od vášho priateľa. V skutočnosti ju ale neposlal váš priateľ, ale útočník. Ak vám takáto správa príde, tak to znamená, že účet vášho známeho už bol ukradnutý.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Prejdime ale k samotnému obsahu správy. Útočník v nej píše, že sa objavila vaša fotografia niekde na internete, pričom by bolo dobré, aby ste ju čo najskôr odstránili. Spolu s týmto tvrdením vám pošle aj URL adresu na web, kde mala byť zverejnená vaša fotografie. Nižšie sa môžete pozrieť, ako táto správa vyzerá. Treba ale podotknúť, že môže mať aj inú podobu.

podvod je toto tvoj fotografia_1
Zdroj: Karolína D. (Facebook skupina Špekulanti a podvodníci)

Online podvodník sa spolieha na to, že vyvolá vo vás pocit naliehavosti, že musíte konať, a kliknete na odkaz, aby ste sa pozreli, o akú fotografiu ide. No potom, ako kliknete na URL adresu, kde má byť vaša fotografia zverejnená, tak vás stránka najprv vyzve, aby ste sa prihlásili, ak chcete odkryť obsah. Podvodný web pritom vyzerá ako Facebook. Ako ale vyplníte heslo a meno, ktoré sú potrebné na prihlásenie sa, tak ku fotografii sa nedostanete, ale odovzdáte útočníkovi vaše prihlasovacie údaje.

Ide o pomerne starý, no stále účinný spôsob, ako získať prihlasovacie údaje od potenciálnej obete. Človek v návale stresu si často ani neuvedomí, že je na podvodnej webovej stránke, ktorá od neho pýta citlivé údaje. Následne, ako získa prístup k vášmu účtu, tak podvod opakuje ďalej a kontaktuje vašich priateľov. Prípadne váš profil predá inému podvodníkovi.

Ak ste sa stali obeťou tohto útoku, obnovte si účet čo najrýchlejšie, kým to ide

Treba podotknúť, že nejde o ojedinelý prípad, kedy používatelia na sociálnej sieti hlásia, že ich kontaktoval priateľ s touto správou. Prípady sa kopia ako huby po daždi a preto, je možné, že aj vás niekto osloví s týmto príbehom. Majte na pamäti, že ide o podvod. Ak sa stretnete s týmto podvod, kontaktujte osobu, ktorá vás oslovila, ale iným spôsobom, napríklad cez telefón, aby vedela, že sa jej cudzia osoba nabúrala do účtu.

Ak ste sa stali obeťou tohto podvodu, tak nám dovoľte, dať vám do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, ako môžete obnoviť váš Facebook účet čo najrýchlejšie. Situáciu nepodceňujte, útočník vám môže nielen pokaziť vaše meno, ale napáchať aj finančné škody, napríklad na vašej rodine či priateľoch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close