Takto si nadobro odstránite všetky uložené dáta v Chrome: Váš prehliadač bude ako „nový“

Takto natrvalo odstránite všetky dáta v Chrome, vďaka čomu bude váš prehliadač ako nový a pôjde citeľne rýchlejšie.

Okamžite si aktualizujte google chrome
Zdroj: Pixabay (geralt), PNGwing, Úprava: Vosveteit.sk

Používaním prehliadača sa doňho ukladajú navštívené stránky, vyhľadané výrazy, heslá alebo rôzne údaje, ktoré ste vpisovali do formulárov, napríklad mailová adresa, meno, bydlisko a oveľa viac.  

Ak teda používate rovnaký prehliadač dlhšiu dobu, práca s ním je pohodlnejšia, ostávate prihlásení na najnavštevovanejších stránkach a v uloženej histórii si môžete ľahko dohľadať zaujímavú stránku, ktorú ste navštívili mesiac dozadu. Keby všetko fungovalo ideálne, užívateľ by nemal absolútne potrebu mazať dáta prehliadania, no pravdou je, že ak z času na čas tieto dáta nepremažete, môže vám prehliadač fungovať pomalšie alebo čelíte vyššiemu bezpečnostnému riziku.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Našťastie existuje spôsob, ako si prehliadač “resetovať” tak, aby ste ho mali ako nový. Ukážeme si, ako to spraviť na Android smartfónoch.  

Ako odstrániť dáta z prehliadača Chrome

Vymazanie súborov cache a dát prehliadania 

Otvorte si prehliadač Google Chrome, otvorte si nastavenia a kliknite na možnosť Ochrana súkromia a zabezpečenie.  

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Následne si zvoľte možnosť Vymazať dáta prehliadania.  

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Tu uvidíte hore dve možnosti, základné dáta a rozšírené. Kliknite si na rozšírenú možnosť a zaškrtnite všetko. Nezabudnite si v hornej časti obrazovky nastaviť vymazanie za celé obdobie.  

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Vymazanie dát prehliadania vám odstráni zapamätané prihlásenia, vyhľadávania a všetko ostatné. V podstate sa prehliadač Chrome začne správať tak, ako keby ste si ho prvýkrát nainštalovali. Vaše záložky ale ostanú aj naďalej uložené. Ak ale máte zapnutú synchronizáciu Google účtov, musíte vašu históriu vymazať aj priamo v Google účte, inak sa vám všetko vráti.

Alternatívny tip, ako môžete prehliadač reštartovať je cez Správcu aplikácií, ktorého nájdete v nastaveniach vášho telefónu. Treba si v ňom vyhľadať aplikáciu Chrome a odstrániť všetky údaje.

vymazanie dat z prehliadaca Chrome cez spravcu aplikacii
Zdroj: Vosveteit.sk

Majte ale na pamäti, že ak máte nastavenú synchronizáciu medzi účtami Google, a prihlásite sa k vášmu účtu a povolíte znova synchronizáciu naprieč zariadeniami, tak sa vám časť údajov načíta späť do prehliadača. Preto nezabudnite, že ak chcete mať čistý štít a zároveň byť aj prihlásený k Gmailu, tak je potrebné, aby ste si prečistili aj údaje vo vašom účte. Viď návod nižšie.

Vymazanie histórie v Google účte 

Otvorte si aplikáciu Google, kliknite na vašu profilovú fotku a vyberte si možnosť Spravovať účet Google.

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Na hornej lište sa presuňte do kategórie Údaje a ochrana súkromia. Následne si vyberte možnosť Aktivita na internete a v aplikáciách.

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Potom si zvoľte možnosť Spravovať všetku aktivitu na internete a v aplikáciách. Po otvorení nového okna sa posuňte dole a kliknite na možnosť odstrániť.

Ako si vymazať uložené dáta v Chrome
Zdroj: Vosveteit.sk

Môžete si ešte nastaviť aj automatické vymazávanie histórie vyhľadávania. Na výber máte vymazávanie po 3, 18 a 36 mesiacoch. Zvoľte si možnosť, ktorá vám vyhovuje najviac. Bez ohľadu na zvolenú možnosť stále môžete svoju aktivitu vymazávať aj ručne. 

Prečo mazať dáta prehliadania?  

Ako sme už spomenuli na začiatku, pri dlhodobejšom používaní sa môže prehliadač Chrome spomaliť. Vymazanie súborov cookies, cache a ďalších súborov zvykne prehliadač zrýchliť, ak teda nie je problém niekde inde. Vymazaním súborov cookies sa viete lepšie zabezpečiť v prípade malvéru, no ak používate možnosť ostať prihlásení, tieto súbory sa veľmi rýchlo vrátia späť. 

Najväčšou výhodou úplného vymazania dát prehliadania je okrem zrýchlenia prehliadača súkromie pred niekým známym. Ak niekomu požičiavate starší smartfón, neuvidí aké stránky navštevujete a nedostane sa do vašich účtov, ak ste sa náhodou neodhlásili z Facebooku alebo e-mailovej schránky.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre