Vedci identifikovali typ stravy, ktorý spomaľuje starnutie mozgu. Na stole mnohým z nás chýba
Výskumníci vysvetľujú, že v týchto potravinách nájdete všetky potrebné živiny.
To, čím sa stravujeme, má vplyv na naše telo a zdravie. Výskumníci z University of Nebraska-Lincoln ale zistili, že určité živiny v našej strave majú vplyv aj na to, ako rýchlo náš mozog starne. Tieto živiny hrajú mimoriadne dôležitú úlohu pri zdravom starnutí mozgu.
V rámci výskumu vedci pracovali so stovkou zdravých dobrovoľníkov vo veku od 65 do 75 rokov. Dobrovoľníci vyplnili dotazník ohľadom základných informácií a vedci odmerali ich fyzické zdravie, vykonali krvné testy a následne prešli obdobím hladovky, ktoré vedcom umožnilo analyzovať biomarkery pre rôzne živiny. Následne dobrovoľníci prešli aj kognitívnymi testami a MRI vyšetrením. Z výsledkov dokázali autori štúdie vyčítať dva druhy starnutia mozgu.
Prvým typom bolo pomalšie starnutie, než výskumníci očakávali, druhým bolo zrýchlené starnutie. Pri pomalšom starnutí si odborníci všimli špecifický nutričný profil. Priaznivé živiny boli kombináciou mastných kyselín, antioxidantov, karotenoidov, dvoch foriem vitamínu E a cholínu. Všetky tieto živiny môžeme nájsť v stredomorskej strave.
Stredomorská diéta sa inšpiruje ingredienciami, ktoré boli typické pre oblasť Grécka, južného Talianska a Španielska. Ide o stravu bohatú na rastlinnú stravu a mastné kyseliny. Typickými ingredienciami pre túto stravu je množstvo zeleniny, ovocia, orechov, strukovín, zemiakov, rýb, morských plodov a panenského olivového oleja.
Čo sa môže v rámci tohto stravovania jesť s mierou sú hydina, vajíčka, syry a jogurty. Len občas sa v stredomorskej diéte objavuje červené mäso. Na pitie sa podáva väčšinou čistá voda, káva alebo čaj.
Neprehliadni
Špecifický jedálniček nájdete aj na internete, no čo sa štúdie týka, vedci priniesli jasné dôkazy, ktoré naznačujú, že stravovanie sa podľa stredomorskej diéty môže pomôcť zdravému starnutiu mozgu. Autori štúdie priznávajú, že predchádzajúce výskumy ohľadom stravovania sa a starnutia mozgu sa zväčša sústredili na to, ako často sa jedlo požívalo. Táto práca je prvou, ktorá kombinuje nielen dotazník, ale aj rôzne zdravotné vyšetrenia a vyhodnotenie kognitívnych schopností.
“Naša práca identifikovala špecifické vzorce živinových biomarkerov, ktoré vyzerajú sľubne a spájajú sa s lepším zdravím mozgu a kognitívnymi vlastnosťami,” tvrdí Aron Barbey, vedúci štúdie.
Ďalšie výskumy definitívne potvrdia priaznivý vplyv stredomorskej diéty na zdravie mozgu
Výskumníci zatiaľ netvrdia, že sú ich výsledky vytesané do kameňa. Momentálne vo svojej práci pokračujú a v ďalších krokoch preukážu, či tento živinový profil skutočne prispieva k zdravému starnutiu mozgu. Dôležitým ďalším krokom je vykonanie náhodných kontrolovaných testov. Výskumníci izolujú špecifické pozitívne živiny a následne ich podajú vo forme výživových doplnkov.
To im dovolí zistiť, či zvýšenie týchto živín v tele môže prispieť k zlepšeniu kognitívnych vlastností a prispeje k zdravšiemu fungovaniu mozgu a metabolizmu. Tieto výsledky preukážu, či môže stredomorská diéta pomôcť. Ak vás však výsledky zaujali, kľudne si takúto stravu môžete vyskúšať. Stredomorská diéta nie je diétou v pravom slova zmysle, ale ide o štýl stravovania, ktorý sa vyznačuje špecifickými potravinami a môžete si pripraviť množstvo chutných pokrmov.
Komentáre