BezpečnosťNávody

Zistite, ktoré osobné dáta o vás zdieľa Facebook s aplikáciami!

Aké údaje o vás zdieľa Facebook s aplikáciami? Pomocou tohto návodu to nie len zistíte, ale budete ich vedieť vymazať alebo inak manažovať!

Na zabezpečenie osobných dát na internete sa kladie čoraz väčší dôraz. Z každej strany počujeme o rôznych únikoch dát alebo o ich nepovolenom zhromažďovaní. No niektoré z našich osobných dát zdieľame dobrovoľne.

Registráciou na sociálnych sieťach, ako je napríklad Facebook, sa nám okrem iného aj uľahčuje prístup k rôznym aplikáciám. Veď si určite spomeniete na nejakú aplikáciu, kde ste pri jej prvom spustení museli vykonať registráciu. Buď ste to urobili manuálne, alebo ste ju jednoduchým kliknutím prepojili napríklad so spomínaným Facebookom a výrazne ste tento proces urýchlili.

Pri prepájaní účtom sa vás Facebook určite oboznámil s tým, aké informácie aplikácia potrebuje, no popravde nás väčšinou zaujíma, len či aplikácie nebude pridávať otravné upozornenia na našu plochu.

V tomto návode si preto ukážeme, ako skontrolovať, aké údaje o vás Facebook poskytuje tej konkrétnej aplikácii.

Manažujte zdieľanie svojich informácií

V minulosti mal Facebook isté problémy so zdieľaním informácií o svojich používateľoch. Mnoho ľudí si vtedy húfne vymazávalo účet na tejto sociálnej sieti. Svoje urobil aj samotný Facebook. Všetky zdieľané informácie sú dnes preto oveľa lepšie dostupné a prehľadné.

O tom, aké informácie o vás Facebook zdieľa s aplikáciami, sa dozviete v sekcii Aplikácie a Weby (Apps and Websites). Do tejto sekcie sa dostanete po otvorení Nastavení. V lište na pravej strane nájdete spomínanú sekciu Aplikácie a Weby.

facebook 1
Zdroj: vosveteit.sk

Po otvorení tejto sekcie Vám Facebook poskytne základné pojmy a informácie o tom, aký typ informácií zdieľa. Nižšie sa zobrazí zoznam všetkých aplikácií, ktoré boli prepojené s vašim Facebook účtom.

Prepojenie s danou aplikáciu môžete priamo vymazať alebo ho môžete manažovať, napríklad zmenou prístupu ku zoznamu priateľov a podobne. Facebook taktiež rozpoznáva, či je zdieľaní informácií aktívne alebo nie. Ak dlhšiu dobu aplikáciu nevyužívate, zdieľaným dátam vyprší platnosť a pri opätovnom zapnutí danej aplikácie si ich od Facebooku vyžiada znova.

facebook 2
Zdroj: vosveteit.sk

Okrem manažovania konkrétnych aplikácií sa nižšie nachádza dvojica nastavení. Prvé z nich povoľuje práve prepojenie vášho Facebook účtu s účtom v inej aplikácií alebo na inom webe. Jednoduchým kliknutím na Vypnúť (Turn Off) viete túto funkciu vypnúť.

Druhé nastavenie je pre notifikácie z týchto aplikácií. Ak vám prídu otravné, postupujte pri ich vypnutí podobne, ako v nastavení vyššie, kliknutím na Vypnúť (Turn Off).

facebook 3
Zdroj: vosveteit.sk

Veríme, že po tomto návode bude pre vás jasnejšie to, aké informácie zdieľate s aplikáciami, a že sa budete cítiť na internete o čosi bezpečnejšie.

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close