Využívate pre všetky služby jeden e-mail? Robíte veľkú chybu, pozrite sa prečo!

Využívať jeden e-mail pre všetky služby nemusí byť bezpečné ani súkromné. Pozrite sa na dôvody, prečo by ste to nemali robiť.

gmail e-mailove spravy
Zdroj: xlaura / Shutterstock.com

Aj vy možno vlastníte viacero mailových schránok, ktoré využívate na rôzne účely, čo je samozrejme správne. Niekto však využíva len jednu schránku, s ktorou sa registruje do rôznych služieb a využíva ju ako na súkromnú korešpondenciu, tak aj pre prihlasovanie sa do rôznych služieb a podobne. Aké riziká to však so sebou prináša? A ako by sme mali svoje e-mailové schránky rozvrhnúť najlepšie, aby sme si zachovali svoju bezpečnosť a prehľadnosť v schránkach? K tomu, ako spravovať svoj e-mail, nám prináša prehľad portál howtogeek.com a určite by ste sa nad ním mali zamyslieť aj vy. Možno aj vy totiž robíte veľa vecí nesprávne.

Využívať len jeden e-mail so sebou môže prinášať riziko

Pri vytváraní novej e-mailovej schranky by sme si najradšej vytvorili len jednu, ktorá by mala formát meno.priezvisko@mail.com. Z hľadiska bezpečnosti však využívať len jeden e-mail nie je vhodné. Dôvodom je to, že prihlasovanie sa jedným a tým istým e-mailom do viacerých služieb o nás dokáže prezradiť viac, než by sa patrilo. Takýmto spôsobom dávame všetkým službám najavo, aké ďalšie služby využívame a zdieľame informácie o našej osobe. Ak si však vieme rozdeliť tieto služby na viaceré e-mailové schránky, tak vytvárame situáciu, ako keby sme rozdelili svoju osobu na internete na niekoľko rôznych osôb.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
gmail aplikacia titulka
Zdroj: Ascannio / shutterstock.com

Využívanie viacerých e-mailových adries so sebou prináša aj výhodu toho, že pri prelomení hesla neprídeme o všetky svoje účty. Pre bezpečnosť je lepšie vytvoriť si viacero e-mailových schránok a rôzne účty smerovať vždy na iný e-mail. Takýmto spôsobom môžeme mať rôzne schránky, ktoré budú slúžiť na iné účely.

Ako si rozdeliť e-mailové schránky pre čo najvyššiu bezpečnosť?

Pravdepodobne ste si aj vy na svoj e-mail nastavili niekoľko účtov, ktoré ste využili len raz a potom ste sa už nikdy neprihlásili. A možno ste si aj vy nastavili nejaký ten newsletter, ktorý vám len straší medzi e-mailami a zahlcuje vám vašu schránku. Aj pre takéto prípady je bezpečnejšie vytvoriť si separátny účet, kam si necháte posielať takéto e-maily. Takýchto schránok môžete vlastniť aj viac, pričom ich nebudete využívať napríklad pre bankové aplikácie či účty na sociálnych sieťach.

Gmail titulka
Zdroj: In Green / shutterstock.com

Taktiež by ste si mali vytvoriť aj ďalší účet pre rôzne účty na sociálnych sieťach. Prípadne môžete svoje siete rozdeliť medzi dva účty. Ďalší e-mail by ste si mali vytvoriť pre citlivejšie účty ako napríklad pre bankové účty alebo pracovnú komunikáciu. V každom prípade by ste ale nemali všetko vsádzať na jedno konto, kam si necháte posielať všetko. Zvyšujete tým riziko straty prístupu ku všetkým kontám a rovnako aj narušeniu súkromia.

Koľko e-mailových schránok využívate vy? Rozdeľujete si svoje účty na rôzne e-maily? Podeľte sa s nami v komentároch!

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre