Prvá geneticky upravená potravina mieri do reštaurácií
Spoločnosť Calyxt, ktorá spracováva viacero rôznych plodín v poľnohospodárskom priemysle začína v týchto dňoch s distribúciou prvej geneticky upravenej potraviny. Informuje portál Futurism.com.
Geneticky upravené potraviny nájdeme v prvých reštauráciách
Aktuálne spoločnosť Calyxt hovorí o prvej geneticky upravenej potravine, ktorá sa dostáva do obehu. Reč je konkrétne o oleji, ktorý je vyrobený z geneticky upravených sójových bôbov, ktorý sa využíva napríklad v omáčkach, dresingoch, či na fritovanie. Spoločnosť, ktorá vyrába tento olej hovorí, že sa jedná o prvé komerčné využitie upravenej potraviny. Zároveň dopĺňa, že je to začiatok novej éry, ktorá prinesie lacnejšie a hlavne zdravšie jedlo.
Misia spoločnosti Catyxt
Vízia spoločnosti Catyxt je určite chválitebná. Vo svojej podstate ak technológie budú využívané v prospech ľudí tak môžeme hovoriť o pozitívnych dopadoch. Otázkou však je, ako ľudia príjmu tento typ inovácií jedla a či si k nemu nájdu cestu.
„Žijeme bezprecedentný čas s globálnou epidémiou zdravotných problémov súvisiacich s potravinami, ako sú obezita, diabetes typu 2 a potravinové alergie, ktoré raketovo rastú. V roku 2017 sa nepriame náklady na obezitu v Spojených štátoch odhadovali na 1,7 bilióna dolárov a podľa odborníkov do roku 2020 prevýšia celkové výdavky na zdravotnú starostlivosť v krajine. Prvýkrát v histórii, súčasná generácia Američanov môže mať kratšiu dĺžku života než ich rodičia.
V Calyxte veríme, že je neetické NEPOUŽÍVAŤ naše technológie na riešenie týchto problémov.“
Dobrý tuk
Calyxt za pomoci genetickej úpravy deaktivovali 2 gény, ktoré sa nachádzajú v sójových bôboch, čím sa im podarilo vytvoriť olej bez takzvaných transmastných kyselín a s väčším obsahom zdravých tukov.
Spoločnosť aktuálne neinformuje o tom, ktoré konkrétne stravovacie podniky budú využívať ich suroviny na prípravu jedál. Dôvodom majú byť „konkurenčné dôvody“. Domnievajú sa však, že tento krok by mohol podmieniť ostatných, aby sledovali ich príklad.
Neprehliadni
„Táto historická komercializácia vôbec prvého potravinárskeho výrobku upraveného podľa génov je dôkazom toho, že výrobcovia potravín a spotrebitelia nielenže prijímajú inovácie, ale sú aj ochotní zaplatiť za prémiové produkty, ktoré sú zdravšie a sledovanejšie k zdroju.“, hovorí Manoj Sahoo, jeden z popredných predstaviteľov spoločnosti.
V princípe vedci pri tvorbe geneticky upravovaných plodín môže ísť dvomi smermi. Jedným z nich je pridávania alebo odberanie génov z existujúcich organizmov. Využiť sa to dá napríklad v prípadoch, kedy by sme do rastlín pridali napríklad DNA baktérií, ktoré sú rezistentné voči pesticídom. V tom prípade však hovoríme o genetickej modifikácii, ktorá je úplne bežná, no stále viac a viac ľudí sa takýmto potravinám vyhýba. Druhou variantov je aktivovanie alebo deaktivovanie génov plodín, čiže genetická úprava. Genetická úprava ale plodiny nijak „externe“ nevylepšuje, čiže sa v rastline nachádzajú prirodzené látky.
Zdroj: Futurism.com, Catyxt.com, úvodný obrázok: Pixabay.com
Komentáre